Архиепископ Йоан Вранишковски не е признавал деянието, в което е обвинен



Източници: ПОА Инфо, СПЦ

По повод решението на съда в град Велес за тримесечно предсрочно освобождаване на главата на Православната охридска архиепископия (ПОА), и поради това, че някои македонски медии са съобщили, че архиепископ Йоан е признал деянието, в което беше обвинен, от канцеларията на ПОА заявяват, че в молбата за условно освобождаване, която архиепископът е подал, той „не е признал деянието, за което е наказан, нито е изразил разкаяние за същото”, защото „не смята, че е извършител на деянието, заради което е наказан и затворен”.

В типизирания затворнически формуляр за искане на условно освобождаване, мястото, на което пише, че молителят признава деянието и съжалява, архиепископ Йоан е изтрил с коректор.

Велешкият съд намали присъдата на охридския архиепископ, влязла в сила през август миналата година. Така главата на автономната екзархия ПОА в рамките на Сръбската православна църква, вместо в края на юли, ще излезе на свобода от затвора в Идризово на 1 май 2007 година. Той излежава присъда от една година по обвинение в присвояване на средства. Владиката Йован и Православната охридска архиепископия смятат, че това е „монтиран политически процес” и са внесли иск пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...