Почитат с панахида възстановения паметник-костница край с. Градско



Източник: Actualno com

Край с. Градско ще бъде отслужена панахида на 1 ноември от свещеници от гр. Велес (Македония) при възстановения паметник – костница на 242 български бойци загинали при щурм на френски позиции на 31.Х и 1.ХІ по време на Първата световна война.

Сражението при Градско е епизод от титаничната битка по линията Велес – Криволак между 17 октомври – 1 ноември 1915 г. Българската Втора армия в състав 2, 3, 5, 7 и 11 дивизии спират нахлулият през Солун във Вардарска Македония френско – английски експедиционен корпус в състав от 160,000 бойци. След двуседмични боеве французите се оттеглят на юг по линията Градско – Чичево. Тя е щурмувана от 11 македонска и 5-а Дунавска дивизия и е разкъсана с цената на тежки жертви. Позицията на Чичевската могила, на която е издигнат паметникът – костница е атакувана успешно от 49 и 53 полкове на Дунавската дивизия. Загиват 250 войници и офицери. Осемте офицери са погребани край църквата на намиращия се наблизо манастир "Св. Архангел".

Паметникът, открит от местни българи от град Кавадарци, е реиновиран от Националният исторически музей и Сдружение "Плиска". Средствата дариха бизнесмените Стефан Шарлопов и Румен Аврамов. На панахидата ще присъстват Началникът на Генералния щаб на БА генерал Златин Стойков, посланикът ни в Македония г-н Михо Михов, военни аташета, директорът на НИМ Божидар Димитров, местни българи.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...