Представители на всички Православни църкви, с изключение на РПЦ, са участвали в съвместна молитва



Източник: Кредо.Ру

В съвместна молитва, посветена на откриването на ІХ Генерална асамблея на Световния съвет на църквите, на 14 февруари, са взели участие представители на всички поместни Православни църкви – епископи, свещеници и миряни, с изключение на духовенството на Руската православна църква, съобщава „Благовест Инфо”. В молитвата са участвали също представители на формално излязлата от ССЦ Българска православна църква, които присъстват на Асамблеята в качеството си на наблюдатели.

Характерът на съвместните молитви на икуменическата асамблея е бил значително променен, в съответствие с исканията на официалните представители на Православието. Сега в основата на последованието са песнопения и молитви, които „не влизат в остър конфликт с православната традиция”, а за център на поклонението са избрани кръст и православни икони. Всички символични действия, допускащи „двусмислени тълкования” са изключени от молитвеното последование. Председател на богослужебната комисия на Асамблеята е митрополит Герман (Вселенска патриаршия).

Каноните на православната църква (например Правилата на светите апостоли – 10 и 45) забраняват всякакви съвместни молитви с инославни, „дори вкъщи”. Но тези правила редовно се нарушават. През 1994 год. Архиерейският събор на РПЦ е постановил, че „въпросът за целесъобразността или нецелесъобразността на съвместните молитви с инославните се предоставя на благоусмотрението на епархиалните архиереи.”

превод: Илиана Александрова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...