Представяне на канцеларията на Фонда за единство на православните народи в Белград



Източник: Информационна служба на СПЦ, Фонд за единство на православните народи

По повод предстоящото представяне в Белград на канцеларията на Фонда за единство на православните народи, основан през 1995 година с благословията на Негово светейшество Алексий ІІ, Патриарх московски и на цяла Русия, за днес по обяд е насрочена пресконференция в Патриаршеския двор в сръбската столица.

На приема, с благословението на Светейшия руски патриарх Алексий ІІ, на министър-председателя на Република Сърбия Воислав Кощуница ще бъде връчен орденът „Преподобен Сергий Радонежки” – ІІ степен. Очаква се присъствието на сръбския престолонаследник Александър Караджорджевич.

Фондът за единство на православните народи награждава с този орден отделни личности и цели институции за мисията им и разпространението на християнството и християнската култура. Негови лауреати в Сърбия досега са били Негово светейшество Сръбският патриарх Павле и Богословския факултет на Сръбската православна църква в Белград. С него са били наградени и Негово светейшество Българският патриарх Максим и президентът Георги Първанов.

Международният фонд, който наскоро празнува своята десетгодишнина, има свои представителства и отделения в Беларус, България, Украйна, Молдова и съюзната държава Сърбия и Черна гора.

Отделението на Фонда на територията на Сърбия и Черна гора съществува от 2002 година. Неговата работа подпомага духовните връзки между Руската и Сръбската православни църкви и православната общност на двете страни. Голям бе успехът на наскоро проведения през месец ноември в Москва грандиозен акт на солидарност със сръбския народ „Заедно със Сърбия, в който взе участие президентът на Сърбия Борис Тадич и представители на висшето държавно ръководство на Русия.

В момента Фондът за единство на православните народи и неговото сръбско-черногорско отделение подготвят съвместно международна конференция на тема: „Държавата и Църквата в променящия се свят: търсене на пътища за решаване на съвременните проблеми”, която трябва да се състои от 14 до 17 февруари 2006 година в Подгорица (Черна гора). В нея се предвижда да участват делегации от 25 страни в света – депутати на национални парламенти, представители на поместни църкви и широката общественост.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...