Протести в София срещу новия Семеен кодекс


Днес асоциация "Общество и ценности" разпространи прес-съобщение, в което призовава за граждански протест срещу приемането на новия Семеен кодекс, който ще легализира извънбрачното съжителство.

Според организаторите, необходими са спешни граждански действия за защита на семейството. Наскоро проектът за нов Семеен кодекс премина през Министерски съвет с пълно одобрение и в момента текат дискусиите по първо четене в Народното събрание. По вътрешна информация на Асоциацията, очаква се до седмица-две проектът да бъде приет на второ четене, тъй като нагласите на депутатите са по-скоро "за" отколкото "против", въпреки възникналите спорове между отделни депутати. Почти сигурно е, че управляващата коалиция ще гласува под команда, особено след позорното изказване на президента, който призова за "бързо приемане на Новия семеен кодекс без излишни дискусии".

В края на месец март Асоциация "Общество и ценности" остро се противопостави на промените в новия Семеен кодекс с внасяне на петиция, подписана от над 2000 български граждани, в Министерския съвет, Народното събрание и Президенството. Последваха протестни действия, организираха се пресконференции и бяха разпространени информационни материали.

"Сигналите ни бяха напълно игнорирани от управляващите", се казва в изявлението. "До този момент не сме получили нито едно писмо от нито една институция в отговор на нашите сигнали. Настъпил е решаващият момент, в който ние като граждани сме отговорни да напомним на самозабравилите се депутати, че не е редно да взимат прибързани решения под натиска на морално деградирали лобистки групи, а да вземат предвид преди всичко исканията на гражданското общество".

На 2 октомври, четвъртък от 17:30 ч. в градинката пред бившия мавзолей Асоциацията организира митинг, посветен на семейството. Настояванията ще бъдат за поставяне на 5-годишен мораториум върху всяка поправка в Семейния кодекс, засягаща брака и семейството.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...