Путин призова западните лидери „да не се правят на Господ Бог“ спрямо Косово


Източник: Интерфакс

В своето изказване на 43-тата Международна конференция за сигурност в събота в Мюнхен руският президент Владимир Путин призова политиците "да не се правят на Господ Бог" и да не "вкарват в задънена улица" ситуацията с косовския проблем.

"Какво ще стане с Косово, със Сърбия? Това могат да кажат само косоварите и сърбите. Да не решаваме вместо тях как те да уредят своя живот. Да не се правим на Господ Бог и да не решаваме вместо народите техните проблеми", каза той пред залата, в която се бяха събрали видни функционери на НАТО, европейски политици и американски сенатори.

Според Путин никакво решение на косовския проблем не може да бъде наложено на Сърбия отвън. Той подчерта, че "ако някоя от страните се почувства оскърбена и унизена, това ще продължава векове" и даде да се разбере, че Русия няма да подкрепи западното виждане за независимостта на Косово.

В своето изказване руският президент фактически обвини НАТО в лицемерна и неприятелска политика спрямо Русия. Според него еднополюсният модел, основан върху доминирането на Америка като единствена свръхсила, е не само опасен, но и морално неприемлив. Той отбеляза тенденцията за "всe по-голямо пренебрегване на основополагащите принципи на международното право". "По същество едва ли не цялата правна система на една държава – САЩ – е прекрачила своите национални рамки и се налага насила на другите държави. Че кой може да е доволен от това?", каза Путин.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...