В Киевско-Печорската лавра се извършват чудеса


Източник: в. Комсомольская правда

По съветско време Киевско Печорската лавра беше превърната в атеистичен музей. В залите му се демонстрираха отворени гробове с мощи и специално обучени лектори се опитваха да убедят посетителите, че няма нищо свято и свръхестествено в древната обител. Те твърдяха, че мощите са средство за попска измама, че тяхната нетленност се дължи единствено на това, че манастирските пещери са прокопани в сухи варовикови почви с постоянна температура и влажност на въздуха, което е съдействало за мумифицирането на погребаните тук монаси.

 

Странният въздух

– Но лекторите отминаваха с мълчание една удивителна загадка – казва Анатолий Бернацки, изследовател на аномалните явления. – При изследването на телата, погребани в пещерите, се оказа, че само част тях са в състояние на нетление. Останалите са обикновени погребения, каквито има на всяко друго гробище. За да се обясни тази разлика, бяха проведени сериозни изследвания.

В началото беше проучен въздухът. Проби от него бяха взети както в пещерите, така и в саркофазите с мощите на светците. Саркофазите не са херметични и въздухът в тях би трябвало да е същият, както и в пещерите. Оказа се обаче, че има поразителна разлика. Въздухът в подземните помещения по начало е удивително чист. Но в саркофазите количеството на микробите е 9-10 пъти по-малко, отколкото в пещерите. А особено вредните хемолитични бактерии отсъстват изобщо. Някаква непонятна сила потиска ръста на болестните организми и прави въздуха бактерициден.

В пещерите бяха правени и опити с биологични обекти – с житни семена. Оказа се, че излъчването, изхождащо от мощите, повишава жизнените сили на семената. През първите етапи на своя ръст тези растения дават 2-3 пъти по-голяма зелена маса, отколкото другите.

Но и това не е всичко. С помощта на специално кобалтово оръдие житните семена бяха облъчени с радиация в смъртоносни за този вид дози. След това част от облъчените семена бяха положени до саркофазите на светите угодници. Впоследствие при засяването си тези семена дадоха съвсем нормални кълнове. А семената, които не бяха докоснати от аурата на подземните погребения, не покълнаха изобщо.

Сълзите на черепа

Учените са заинтригувани и от течността, която се отделя от черепите на печорските светци.

– Тези черепи се пазят в стъклени и сребърни съсъди, установени в една от подземните църкви – продължава Анатолий Сергеевич. – От време навреме ту един, ту друг започва да източва миро – благоуханна маслена течност, използвана за помазване на вярващите. "Възрастта" на някои от тези черепи се доближава до хиляда години.

Когато съветските власти превърнаха манастира в музей, мироточивостта на черепите се прекрати. Но през 1988 г., когато в чест на хилядолетието от кръщението на Киевска Рус част от музея беше отново предадена на Църквата, няколко черепа "оживяха". Никой обаче не посмя да каже, че това е хитър фокус на свещенослужителите, предназначен за измама на вярващите. Защото мироточивостта беше открита не от тях, а от… научните сътрудници на музея.

В биохимичната лаборатория на Киевския медицински институт беше изследван съставът на течността, отделяна от черепите. Експертната комисия начело с проф. Юрий Хмельовски стигна до извода, че това са секреции, присъщи на… жив организъм.

– В представения образец ние открихме високопречистени масла с белтъчни примеси – заяви професорът. – Отсъствието на неорганични фосфати и амониеви йони показва, че тези образци не са продукти на разпадането на мъртва тъкан. Белтъците, открити в течността, имат органичен произход. Синтезирането на подобни съединения дори и при използването на съвременни технологии е практически невъзможно.

Коментар на специалиста

Историкът Вениамин Подгорни: Това е най-уникалното място на земята

– В пещерите има още много неща, необясними от научна гледна точка. Например отразилото се и застинало в стъклото на обкова изображение на една от чудотворните икони. Никой така и не можа да предложи каквото и да е тълкуване на физическата същност на това явление. "Това просто не може да го бъде", казваха и оптиците, и специалистите по физика на твърдото тяло. Навярно трябва да се съгласим с онези учени, които смятат Киевско-Печорската лавра за най-уникалното място на Земята, където стават явления, недостъпни засега за човешкия разум.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...