Румънски депутат е против разследването на архиереите за връзки със Секуритате


Източник: ziua.net

Депутатът Йон Стан заяви вчера, че CNSAS (Национален съвет за проучване архивите на Секуритате) няма право да разследва архиереите на Румънската Православна Църква, а това би трябвало да се направи от нейни представители.

Във връзка с това, той постави въпроса за провеждане на събрание на Постоянното бюро на Камарата на депутатите и сената, за да се вземе решение досиетата на архиереите да бъдат предадени на Православната Църква.

Според него, намесата на CNSAS в избора на Патриарх, представлява груба атака спрямо Конституцията, атентат срещу националната безопасност и огромна услуга за хората, ратуващи за смъртта на Автокефалността на Румънската Православна Църква.

Йон Стан смята, че решението да се започне разследване, е едно своеволно приложение на закона. Той отправи апел към йерарсите на Румънската Църква да бойкотират действията на CNSAS чрез неявяване на разпитите. Депутатът подкрепя идеята, че това е конспирация и разследването на йерарсите не е нищо друго, освен изпълнение на чужда или вътрешнополитическа поръчка за подкопаване позицията на Православната църква.

Константин Тику Думитреску уточни, че всяка една намеса в работите на CNSAS би била неприятна и би раздразнила общественото мнение, а това, което CNSAS прави не е противозаконно и ако разследването на йерарсите е нежелателно, тогава би трябвало да се промени закона за функциониране на CNSAS.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...