Руският патриарх Кирил и Вселенският патриарх Вартоломей разговаряха за църквата в Украйна



Над два часа е продължила днешната среща между Руския патриарх Кирил и Вселенския патриарх Вартоломей в Истанбул, а основната тема на разговора е бил въпросът за Православната църква в Украйна. На срещата от руска страна е присъствал още Волоколамският митрополит Иларион, а от страна на Вселенската патриаршия – митрополитът на Франция Емануил. Все пак за около час се е провел разговор на четири очи, само между двамата патриарси.

Преди да отпътува обратно за Москва, пред журналисти на летището в Истанбул Руският патриарх е определил срещата като братски разговор между двама предстоятели на Църквата, които „съзнават отговорността за състоянието на вселенското Православие и за състоянието на човешките души на съответните места и страни, за които носят отговорност“. Патриарх Кирил все пак е заявил, че без съгласието на Негово Светейшество патриарх Вартоломей не би могъл да разкрива детайли от разговора, въпреки че „няма нищо тайно, нищо, което да доведе до взрив в съзнанието“.

Митрополит Емануил, управляващ френската епархия на Вселенската патриаршия, след края на срещата е декларирал пред украински ТВ канал, че визитата е протекла в братска атмосфера, но и че на нея е било съобщено на патриарх Кирил решението Вселенската патриаршия да предостави автокефалия на Украинската църква и че това решение предстои да бъде изпълнено. Пред гръцки медии той е отбелязъл още, че диалогът е отворен, включително и че ще продължат разговорите и с други поместни църкви по темата, но „не може дълго време този въпрос да бъде оставян на заден план“.

 

 

Източник: Romfea.gr; Patriarchia.ru; Novayagazeta.ru

 

Снимка: Игор Палкин, Московска патриаршия

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...