Сръбският патриарх Павле награден с руски орден



Източник: СПЦ

Негово светейшество сръбският патриарх Павле е бил отличен на 25 януари в Двора на Сръбската патриаршия със златния орден „Витлеемска звезда”. От името на Академията на руската словесност и нейния председател Юрий Антонович, възпрепятстван да пътува поради болест, отличието му е било предадено от заместник-председателя на Академията Сергей Овсянников, поет, член на Съюза на писателите на Русия, придружен от Предраг Миличевич, генерален секретар на Международното сдружение на славянските журналисти.

Орденът „Витлеемска звезда” е учреден по повод 2000-годишнината от Христовото Рождество. Патриарх Павле е получил това признание по предложение на Негово светейшество Алексей ІІ, Патриарх Московски и на цяла Русия.

Делегацията от Русия е посетила също Сдружението на литературните дейци на Сърбия и е присъствала на тържествата по случай празника на Свети Сава Сръбски (27 януари ст. ст.) в Белград, на тържествената конференция в центъра „Сава” и Светата Литургия в храма „Свети Сава” в деня на празника.

В писмото на председателя на Академията на руската словесност до патриарх Павле между другото се казва: „Ваше светейшество, Вие отдавна сте станал символ на християнското пожертвование и несломимата воля на народа на Сърбия. Щастливи сме, че можем да наградим извънредните Ви заслуги не само на пастирското поприще, но и в областта на защитата на националните интереси на Вашата, а за нас – братска Сърбия, както и да отбележим Вашите заслуги с най-високата обществена награда на православния свят – „Златната Витлеемска звезда” ІІ степен, с благословението на Негово светейшество патриарха на Москва и на цяла Русия”.

Негово светейшество сръбският патриарх Павле е благодарил на Негово светейшество Алексей ІІ, Патриарх Московски и на цяла Русия за предложението да му бъде връчена високата награда, както и на делегацията на Академията, на Московската патриаршия и на братския руски народ, с желанието традиционно добрите взаимоотношения да не прекъсват никога.

Превод със съкращения: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...