Тригодишно момиченце, убито от бомбите на НАТО, ще бъде канонизирано като новомъченица




Сръбската православна църква започна процеса на канонизацията на тригодишната жертва на НАТО Милица Ракич.

По думите на Захумско-Херцеговския епископ Атанасий, който внесе предложението за това, изображението на малката Милица вече може да се види в манастира Твърдош, седалище на Захумско-Херцеговската епископия. Върху стенописа пише: "Св. новомъч. от НАТО Милица дете". Малката Милица Ракич е убита от американска бомба по време на натовската агресия срещу Югославия през пролета на 1999 г.

"На стенописа в манастирската църква "Успение Богородично" детето е изобразено заедно с останалите Христови мъченици. Изображението се появи през тази година и е дело на дякон Никола Лубардич от Белград. Малката Милица е символ на страданието и невинността и нейното изображение в храма означава, че предлагаме нейната канонизация като мъченица", заяви той.

Според каноните на Църквата канонизацията на светец изисква някое от следните условия: мъченическа смърт, молитвено почитане от страна на народа, чудеса или нетление на мощите. Сега Архиерейският Събор на СПЦ трябва да реши дали да мъничката жертва на НАТО отговаря на тези условия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...