Тържествен акт на канонизация на над 75 светци от Сръбската православна църква беше извършен в Хърватия



На 17 юли бе отслужен официалният тържествен акт на канонизацията на повече от 75 светци от Карловацката епархия на Сръбската православна църква.

Негово Преосвещенство Далматинският епископ Никодим, Жегарският епископ Нектарий и Горникарловацкият епископ Герасим отслужиха вчера божествена литургия в катедралния храм „Св. Николай“ в Карловац, Хърватия, за празника на свещеномъченик Савва Горникарловацки.

По време на малкия вход беше прочетено неотдавнашното решение на Архиерейския събор на Сръбската църква за канонизирането на свети Данило (Якшич), 73 свещеномъченици от Горни Карловац, пострадали по време на Втората световна война, и децата, загинали в Ястребърско и концентрационните лагери в Сисак през 1942–1943 г. 

Беше изпят тропарът на новите светии, докато архиереите благославяха народа с икона на новите светии.  Негово Преосвещенство епископ Герасим поздрави вярващите с думите:

Църквата Божия е пълна със свети мъченици и изповедници, защото Църквата Божия почива върху кръвта на мъчениците. Така и нашата епархия, макар да не е дала нито един от преподобните отци, е дала много свети мъченици. Църквата винаги е живяла живота на народа и никога не е изоставяла своя народ в трудни моменти, както свидетелства и днешният празник. Чрез свещеномъченик Савва и другите свещеници, пострадали с него, прославяме и всички останали мъченици измежду верния и боголюбив народ. 

Далматинският епископ Никодим изтъкна в словото си:

Трябва да знаем, братя и сестри, че мъчениците са най-голямото украшение, най-големият дар, който един народ може да даде на своя Господ. Защото те почитаха и следваха думите на Евангелието: „… дето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви“ (Мат. 6:21), и затова отдадоха живота си за Господа. Ние също трябва да изберем да направим Господа свое съкровище, така че сърцето ни винаги да бъде с Него.

Сръбската православна църква отбеляза също канонизирането на св. Неделко Стреличич, жертва на комунистическите власти, през май.

Свети Данило е роден на празника Рождество Христово през 1715 г. в Сръбска Моравица. Като млад постъпва в манастир и на 19 години е ръкоположен за йеродякон, а след това в йеромонашески чин. Известен е като пламенен защитник на православието срещу униатството. През 1750 г. той е избран за епископ на Горни Карловац, за голяма радост на вярващите, и е ръкоположен на 4 ноември 1751 г. Въпреки намесата на хабсбургските власти от онова време, св. Данило успява да извърши значителни възстановителни работи в манастира Гомирье. Той също така построява училище по иконопис, дом за свещеници и катедралата „Въведение Богородично“.

Свети Данило е подложен на преследване както от виенските власти, така и от католическата църква по време на епископското си управление, но той поддържа пламенната си православна вяра и силно вдъхновява хората. След кратко боледуване той мирно почива в Господа на 27 януари 1771 г. на 55-годишна възраст в Плашки, Хърватия. Погребан е в катедралата в Плашки. Хората от Карловац винаги са го помнили като смирен и аскетичен монах, като човеколюбец и угодник Божий. 

 

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...