Мелнишкият епископ Герасим отслужи панихида за загиналите участници в Илинденско-Преображенското въстание



Панихида за загиналите участници в Илинденско-Преображенското въстание беше отслужена днес от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим и от духовници на Българската православна църква в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

С панихидата беше поставено началото на тържествена научна сесия по случай 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, която ще се състои в аулата в Ректората на Софийския университет.

Честването на годишнината е организирано от Историческия факултет на Софийския университет, от Института за исторически изследвания при Българската академия на науките (БАН) и от Македонския научен институт. Годишнината се отбелязва с домакинството на ректора на „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков и с участието на президента Румен Радев.

В научната сесия ще участват също председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, председателят на Македонския научен институт проф. д-р Георги Н. Николов, директорът на Института за исторически изследвания при БАН проф. д-р Даниел Вачков, заедно с учени от чужбина, от български научни институции, с докторанти и студенти.

Източник: БТА

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...