ООН отбелязва нарастване на случаите на насилие срещу вярващи от Украинската православна църква



В Украйна се е увеличил броят на случаите на насилие срещу вярващи от Украинската православна църква, като съвкупното влияние от действията на властите, насочени срещу УПЦ, може да бъде смятано за дискриминационно. Това се посочва в документа „Общ преглед на ситуацията с човешките права в Украйна (1 февруари – 30 април 2023 г.)“, публикуван от Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека въз основа на резултатите от работата на Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна (ММПЧУ).

„През отчетния период се е увеличил броят на случаите на насилие срещу членове и поддръжници на Украинската православна църква (УПЦ). Освен това няколко регионални съвета забраниха дейността на УПЦ“, се казва в резюмето на прегледа.

Параграфът „Ситуацията около Украинската православна църква“ съдържа следната информация:

„През отчетния период правителството и местните власти са предприели редица мерки срещу Украинската православна църква (УПЦ). По-специално, властите са извършили обиск на места за поклонение и други обекти на УПЦ, връчили са известия за подозрение на свещенослужители и са поставили няколко от тях под домашен арест, включително един от главните архиереи на Украинската православна църква.

Освен това Министерството на културата прекрати предсрочно договора с УПЦ за наем на Киево-Печерската Лавра, която е държавна собственост. Властите  взеха предвид застъпничеството на ООН, въздържаха се от действия, които биха могли да доведат до насилие, и не изгониха принудително УПЦ от Лаврата в срока до 29 март.

През април 2023 г. градските и регионалните съвети на Хмелницка, Ровненска и Волинска области забраниха „дейностите на УПЦ“ на съответните им територии, след като регионалните съвети на Лвовска, Житомирска, Виницка и Тернополска области направиха това, въпреки че такава забрана е извън правомощията на местните съвети.

Много местни съвети също подадоха петиции за прекратяване на договорите за наем на общинска собственост с Украинската православна църква. От Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна изразяват загриженост, че влиянието от действията на правителството срещу УПЦ може да бъде дискриминационно.

Освен това през април 2023 г. ММПЧУ документира изблик на „език на омразата“ и няколко случая на насилие срещу членове на УПЦ. Правителствени служители, блогъри и лидери на общественото мнение използваха дискриминационна и подстрекателска реторика, и открито призоваваха за насилие срещу духовенството и поддръжниците на УПЦ. През отчетния период правителството и правоприлагащите органи не успяха да се справят ефективно с инциденти, свързани с „езика на омразата“.

 

Източник: pravlife.org

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...