Условието на Израел за признаване на Йерусалимския патриарх: “Продавайте имоти само на евреи”


Източник: HAARETZ.com

Израел настоява Йерусалимската патриаршия да направи опис на всички свои имоти в Израел и палестинските територии преди евентуална тяхна продажба или дългосрочно отдаване на лизинг и да предостави на Израел първо право на отказ върху тези имоти. Израел иска също така имотите, закупени от еврейски организации в района на йерусалимския квартал Яфа, да “останат в ръцете на израелските лизингополучатели”, според документ, достигнал до израелското издание HAARETZ.com.

Според източници, близки до патриарх Теофилос, неговите адвокати са били уведомени, че приемането на клаузите в този документ са условие за признаване на патриарх Теофилос от Израел. Адвокатите на патриарха са отхвърлили условията като “незаконна и външна” намеса в църковните дела.

Най-спорна е клаузата, касаеща имотите в квартала Яфа. В нея се казва, че патриархът и авторът на документа трябва да намерят механизъм, при който “хотелът” в Яфа да остане в ръцете на своите израелски лизингополучатели.

Имотът, който се състои от три хотела, е продаден на компания от Вирджинските острови с посредничеството на членове на асоциацията Ateret Kohanim, която заселва евреи в Стария град на Йерусалим.

Законността на тази сделка обаче се оспорва в съда. Патриарх Ириней, който беше лишен от патриаршеското си достойнство от Синода, след като излезе наяве продажбата на хотелите на евреи, твърди, че той и Синодът не са одобрили генералното пълномощно, както се изисква от закона. Искането на адвокат Мика Кирш, представляващ Ириней, сделките да бъдат отменени, в момента е в Районния съд в Йерусалим.

Ириней също така заяви, че неговото освобождаване от Синода е незаконно и че той желае израелското правителство да продължи да го счита за патриарх.

Православната църква в Йерусалим притежава десетки хиляди декари земя в Галилея, централен Израел и Йерусалим.

Високопоставен служител заяви, че ако израелският кабинет наистина постави една съмнителна сделка като условие за признаването на патриарх Теофилос пред съда, такова условие е “грозно” и “прави лошо впечатление”.

Превод (със съкращения): Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...