Разколническият “алтернативен” синод апелира пред Европейския парламент


Източник: CHRISTIAN TODAY

Представители на “алтернативния” синод ще бъдат на посещение в Страсбург от 12 до 15 февруари, съобщава британското електронно издание CHRISTIAN TODAY. Те ще призоват членовете на Европейския парламент да окажат натиск върху българското правителство, за да се занимае с това, което изданието нарича “държавна конфискация на църковно имущество и насилствено изгонване на 160 свещеника от техните църкви и манастири”.

Епископ Кирил Константийски и свещ. Йордан Кирилов Лесов били принудени да се издържат от подаянията на приятели и членове на енориите си, откакто изгубили своите църкви през юли 2004 г.

Макар и да подкрепят присъединяването на България към ЕС, те ще изразят своята загриженост за това, че Европейският съюз не е настоял енергично за “справедливо разрешение на тези очевидни нарушения на религиозната свобода”. От страните, присъединяващи се към ЕС, се изисквало да приемат европейските стандарти за човешки права като част от присъединителния процес.

Клириците представляват “Алтернативния синод” – групировка, която не признава предстоятелството на патриарх Максим, тъй като е избран за глава на Българската православна църква при комунистическия режим през 1970-те.

Групировката е била насилствено изгонена от църквите си на 21 юли 2004 г. след прокурорско решение, според което църквите и манастирите им следва да бъдат върнати на “онзи дял от БПЦ, който се предстоятелствува от патриарх Максим”. Полицията осъществила изгонването им в координирана акция из цялата страна. “Голям брой свещеници и миряни били бити” при тези събития.

След изпъждането им, свещениците били принудени да извършват служби за своите паства на открито, което през зимата означавало минусови температури, сняг и дъжд.

Казусът в момента се разглежда от Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Според техния адвокат, Лъчезар Попов, от института “Върховенство на закона” този казус илюстрира едно дългогодишно пренебрегване на върховенството на закона в България, тъй като полицията е действала по прокурорско нареждане, а не след решение на съда.

Стюарт Уиндзор, национален директор на организацията “Християнска солидарност по света”, заявява: “Ние продължаваме да бъдем дълбоко обезпокоени за благополучието на тези свещеници, много от които живеят при крайно несигурни условия, след като са били лишени от своето препитание и призвание от българското правителство. Ние също така, разбира се, сме крайно загрижени от това, че такова крещящо нарушение на религиозната свобода се е случило в страна, която сега е член на Европейския съюз.”

“Ние призоваваме членовете на Европейския парламент да повдигнат този въпрос пред Европейската комисия и пред българското правителство и се обръщаме към българското правителство да се занимае с въпроса справедливо, в съответствие със задълженията си по отношение на човешките права като правителство на страна-пълноправен член на Европейския съюз.”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...