Хонконгска християнска делегация на посещение при патриарх Вартоломей


Източник: AsiaNews

Англикански, методистки и православни представители се срещнаха днес с Вселенския патриарх Вартоломей І в Истанбул, за да разговарят за сътрудничеството и единството. Изразена е надеждата това осемдневно пътуване да послужи за укрепване на единството между християните.

Християнска делегация от Хонконг предприе историческо пътуване до Турция тази седмица, за да се срещне с Вселенския патриарх Вартоломей І и да обсъди по-голямото сътрудничество и единство. Деветчленната делегация се предвожда от председателя на Християнски съвет, англиканския епископ Томас Су Йе-по.

Митрополит Никитас, православният архиепископ на Хонконг и Югоизточна Азия (Вселенска патриаршия), който организира пътуването, каза, че “това ще е първият път, когато християнските водачи на града се срещат с духовния водач на православните християни в света”.

“Християнският съвет на Хонконг иска да научи повече за православното християнство – каза архиепископ Никитас – и всички ние бихме желали да изградим най-близки отношения. Посещението ще бъде един повод за открит диалог.”

Преподобни Ралф Лий Тинг-сун от Методистката църква също взема участие в посещението. Той каза, че протестантите на града се надяват да постигнат по-голямо единство и сътрудничество на богословско и практическо ниво със своите православни партньори. “Срещата с патриарх Вартоломей – добави той – ще издигне духа на единството между нашите църкви.”

По време на осемдневната визита хонконгската делегация ще посети няколко свети места за Православната църква, включително музея “Света София”, базиликата от шести век, която е превърната в джамия през 1453 г. след падането на Константинопол, прекръстен от османците на Истанбул.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...