Цената на новата автокефалия



„Действията на държавната власт против църквата в Украйна по никакъв начин не са правомерни“ – счита наместникът на Киево-Печерската Лавра, митрополит Вишгородски и Чернобилски Павел. Той заяви това на 29 ноември 2018 г. по време на брифинг в Лаврата, съобщава Информационно-просветният отдел на УПЦ.

Митрополит Павел

„Днес звучат много въпроси за това дали са правомерни действията на властта… Осъществява се натиск лично върху мен, чуват се различен род заплахи – не само към мен, но и към други епископи и свещеници. Не знам каква е причината за това. Но за мен най-важното е в страната ни да се възцари мирът и да възтържествува правдата“, каза митрополит Павел. Владиката отбеляза, че срещу него са възбудени няколко дела. При това той подчерта, че никога не е бил против суверенитета на държавата си; напротив – стоял е в подкрепа на независимостта още от 1991 год.

На официалната страница на Свято-Успенската Почаевска Лавра е публикувано следното обръщение на братството на манастира към управляващите и президента на Украйна:

„Тези дни Украинската православна църква преживява големи изкушения и неправомерен натиск от страна на властта. Действащите управляващи в Украйна минаха всички граници на допустимото. Използвайки чувствата на вярващите за своите политически цели, те посягат на самата същност на украинското православие, за да разклатят и без това крехкия религиозен мир.

Всички уверения на президента за отсъствие на каквито и да било посегателства върху имуществото и сградите на каноничната украинска православна църква се оказаха лъжа. Методите, които бяха избрани за оказване на натиск върху свещенослужителите на УПЦ, не могат да бъдат приети в което и да е общество, което уважава закона.

В цяла Украйна привикват архиереите и свещениците на УПЦ – МП на „беседи“, в различни области децата се водят на масови кръщенета от „свещеници“” на УПЦ – КП, председатели на районни държавни администрации заставят местните жители да пишат писма до местните епископи, за да ги накарат да участват в обединителния събор, а около храмоветена УПЦ безчинстват наети радикали, без Бога в душите.

И накрая – Министерството на правосъдието на Украйна отмени регистрацията за правото на ползване на сградите на Свето-Успенската Почаевска Лавра, като мотивира това с някакви нарушения на действащото законодателство.

Има всички основания да се предполага, че властите имат намерение да отнемат Почаевската лавра от Украинската православна църква, за да я предадат на разколниците.

Бихме искали да попитаме: кое е следващото, Киево-Печорската Лавра ли? Нашите храмове и манастири в цяла Украйна? Това ли е поведението на истински президент на многонационална и многоконфесионална държава?

Православната църква помни добре годините на червения терор, когато бяха унищожени десетки хиляди свещеници, а храмовете и манастирите бяха предадени на разрушение и запустение.

Това ли жадува нашата власт, която сама уж осъди зверствата на болшевиките? И това ли трябва да бъде цената на автокефалната църква? Кръв, страдания и ненавист… Призоваваме властите на нашата Украйна и лично президента Порошенко незабавно да преустановят натиска върху каноничната православна църква и да спрат разпалването на религиозна война. Не се намесвайте в делата на църквата. Оставете божието на Бога, а кесеревото – на кесаря.

С гореща молитва за мир и съгласие.
Братята на Свето-Успенската Почаевска лавра.“

Източници: www.pravoslavie.ru, www.pochaev.org.ua

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...