ІV Международен литургически колоквиум се състоя в манастира Бозе в Италия



Източник: Orthodoxie.com

От 1 до 3 юни 2006 година в манастира в Бозе (Италия) бе проведен ІV Международен литургически колоквиум в сътрудничество с Националната служба за църковни културни имоти на Италианската епископска конференция. Колоквиумът беше посветен на темата „Литургическото пространство и неговата ориентация”.

Международният форум е продължил разсъжденията, започнати при срещите от предишните години, относно връзката между литургия и архитектура. Вниманието е било насочено върху олтара и амвона, двата фундаментални полюса, олицетворяващи мястото на актуализацията на вярата. Разискванията са били концентрирани върху естеството и спецификата на християнското литургическо пространство. След представянето и литургическата и архитектурна оценка на някои от най-значимите съвременни реализации е последвал антропологичен анализ на свещеното пространство и библейското разбиране на християнското богослужебно място.

Последвалите обсъждания са засегнали темата за ориентацията: историята, различните становища, застъпени от участниците в дискусията, търсенето на ново и по-обхватно разбиране на проблематиката. На конгреса са участвали голям брой специалисти, църковни лица, богослови, архитекти, както и хора, интересуващи се от разглежданата тематика. За първи път са били забелязани и православни участници. Вселенската патриаршия е била представена от епископ Атинагор Синопски (Брюксел) и преподавателя по литургика в Православния парижки институт „Свети Сергий” Андрей Лоски. От името на Гръцката православна църква е присъствал протойерей Константин Караисаридис, преподавател по литургика в Богословския факултет на Солунския университет.

Снимки от срещата са на разположение тук.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...