Богослови получиха сертификати за жестомимичен език



На 24 октомври 2008г. в Православния библиотечно-информационен център при Православния богословски факултет на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” започна едногодишен курс за обучение на студенти по жестомимичен език, финансиран от фондация „Покров Богородичен”. Точно след една година интензивно обучение, на 20 ноември 2009г., студентите получиха документ за успешно преминаване на курса, което им дава право да се явят на изпит пред Националната изпитна комисия по ЖМЕ (жестомимичен език), съставена от специалисти от Съюза на глухите в България.

В течение на работата се откроиха бъдещите ни сътрудници-преводачи. Съюзът на глухите в България има териториална организация във Велико Търново и студентите имаха възможност да се запознаят с живота на глухите на място. Още от първата среща се почувства необходимостта от преводачи в най различни сфери от живота на тези хора. Студентите имаха възможност да опознаят психологията и културата, традициите и манталитета на слухоувредените. Това си пролича и в организираната екскурзия от Теодора Ангелова – завършила богословие в Търновския университет и отличаваща се с много добър и точен превод, както и личното й отношение в работата със слухоувредените. Под нейно ръководство членове от териториалните организации на СГБ от градовете Велико Търново, Габрово и Трявна посетиха Дряновския манастир „Свети Архангел Михаил”, Историческия музей, както и намиращата се в близост пещера „Бачо Киро”. Студентите се запознаха и с децата от Неделното училище по вероучение към храм Св. Кирил и Методий в София, които посетиха Велико Търново и неговите забележителности.

По този начин целите на проекта за обучение на студенти на жестомимичен език са постигнати. Глухите хора от В. Търново вече знаят къде могат да потърсят помощ, а самите студенти имат възможност да продължат обучението си до усвояване на знания и умения за придобиване на професия “Преводач жестомимичен език”, която е с трета степен на професионална квалификация по изискванията на Закона за професионалното образование и обучение.

Като продължение на започната работа предстои изграждане на проект-програма за запознаване на слухоувредените от Велико Търново с църковния живот и християнските духовни ценности, с подкрепата на фондация „Покров Богородичен”.

През изтеклата година видяхме, че когато организациите работят заедно винаги има добър резултат. Да си пожелаем това сътрудничество да продължи и занапред.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...