Коледа – вълшебното време на щедростта и благотворителността



Източник: БНР

Александър Атанасов, 16 г. : 30 картички съм нарисувал. Най-много са зимните пейзажи, има и с изрисувани ангели. Има дядо Коледа с подаръци. Един ангел, който спи на бял облак със звезди върху тъмен фон. Има дори ангел, който прави коледна баница. Най-различни са темите. Когато рисувам, обичам червените и жълти цветове. Червеният като зората и жълтият като слънцето.

Коледа – вълшебното време на щедростта и благотворителността, когато сърцата се отварят за всички страдащи и нуждаещи се по света, когато за всеки се намира по нещо, което да върне усмивката и надеждата.

И тази Коледа изобилстваха благотворителните жестове – концерти, балове, изложби, разпродажби и т. н. Най-значимата от тези прояви на щедростта е безспорно т. н. “Българската Коледа” по инициатива на президента Георги Първанов. Чрез телефонни обаждания или изпращане на SМS се набират средства за тежко болни деца, чието лечение е много скъпо и недостъпно за родителите им. Лансирана преди три години, тази проява на почти всенародна солидарност спаси вече доста детски живота. Но наред с мащабната благотворителност, свой принос в Коледната щедрост дават и безброй неправителствени организации, частни фирми и религиозни общности. Сред тях е православната фондация “Покров богородичен” в София. Години наред тя организира разпродажба на картички, рисувани от децата в социалните домове и посветени на един или друг празник. Така бе и този път в навечерието на Рождество Христово. Колоритни, весели и подкупващо искрени са стотиците нарисувани Коледни честитки от няколко сиропиталища в страната. Измайсторените от децата от социалния дом “Здравец” в Угърчин, Ловешко, се разпродадоха като че ли най-бързо.

“30 картички съм нарисувал, казва 16-годишният Александър Атанасов. – Най-много са зимните пейзажи, има и с изрисувани ангели. Има дядо Коледа с подаръци. Един ангел, който спи на бял облак със звезди върху тъмен фон. Има дори ангел, който прави коледна баница. Най-различни са темите. Когато рисувам, обичам червените и жълти цветове. Червеният като зората и жълтият като слънцето.

Още един Александър, но Христов, на 14 години е изрисувал елха със снежен човек до нея, деца, които се пързалят с шейни, заснежен склон с малки къщички, нахлупили бели пухкави калпаци.
“Обичам да съм център на внимание, казва Александър. – Да правя забавление на другите деца – смешки, шеги, номера и те да се смеят. Обичам да рисувам, да пея, да играя и обичам да се уча. Любимият ми предмет в училище е географията, защото искам да науча всичко за земята, за континентите.”

Рамзи Атанасов, на 13 г. участва в разпродажбата с 30-ина картички.

“Любимите ми цветове са синият и зеленият, защото синият това е небето, светлината, а зеленият е родният ми край, тревата – казва той. – Обичам много да рисувам също елхи с гирлянди. А снегът става по-естествен, когато смеся бялото с малко синьо и се получават много хубави рисунки”.

12-годишната Музияна Атанасова се притеснява от микрофона и е лаконична в отговора си какво е изографисала върху своите картички: “Ами елха, украси, дядо Коледа как държи една торба с подаръци, къщи под снега, деца които се пързалят, свещички с пламъчета”.

Директорката на дома за деца лишени от родителка грижа “Здравец” в Угърчин, г-жа Динка Сопотска е благодарна на фондация “Покров богородичен” за предоставената възможност да се наберат малко средства за дома чрез таланта на самите деца.

“От 1997 г. датира идеята за разпродажба на коледни и новогодишни картички, изработени и от деца от домовете, припомня тя. – Инициатор беше Фондация “Покров Богородичен”, а сега я продължава Енорийският център към “Покров Богородичен”. Децата рисуват коледни картички, а през пролетта правят правят мартенички. Всичко това се продава и със средствата, постъпили от картичките и мартеничките, се купуват неща, необходими за дома. Например телевизор, индивидуални подаръци за децата по Коледа и Нова година, лакомства, хранителни продукти. Всички деца с радост ли се включват в рисуването. Но тук, на откриването на изложбата в София сме довели само тези, които са нарисували най-красивите картички и тези, който са най-добри в учението. За да имат стимул и другите. Включваме и двата стимула – да се стараят да рисуват добре, но и да учат повече”.

За Коледа и Нова година децата от Угърчин имаха гости от Франция – студенти от два водещи университета в Лион. Те дариха дома с необходимото му спално бельо, децата – с малки подаръци и весело настроение като им организираха празнични забавления. Макар веселието в такива домове за деца без родители винаги да е примесена с нотка горчивина.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...