Параклисът “Св. Селер” в Карматъншир, Уелс



exarchate-uk.org

Параклисът, посветен на св. Селер, в Ландисъл, Карматъншир, западен Уелс, се намира на мястото на аязмото на св. Селер.

Малко се знае за живота на св. Селер – отшелник и мъченик, който през втората половина на седми век е живял в горите и пещерите около целебния извор. Някога върху аязмото е имало параклис, посветен на Пресвета Богородица. Сега са останали само няколко камъка от този параклис, както и няколко много стари тисови дървета.

Хора от цял Уелс се стичали на поклонение там, за да получат съвет от светия отшелник, да се молят и да търсят изцеление от водите на аязмото. Това поклонничество продължило и след смъртта на св. Селер.

През средновековието и чак до осемнайсети век от 21 юни (датата на упокоението на светеца) до 29 юни (Св. апли Петър и Павел) там се провеждал “панаирът на св. Селер”, който бил прочут из цял Уелс. Патерици и други предмети били оставяни за спомен при аязмото, свидетелстващи за получените изцеления.

През 2003 г. йеромонах Владимир (Лисак) [от Епископалния викариат на Великобритания и Ирландия към Екзархата на православните енории по руска традиция, Вселенска патриаршия] с молитва и по Божия милост установява православна мисия там и така възвръща почитанието към св. Селер. С безкрайни усилия той възстановява монашеската обител и храма. Отец Владимир, който е иконограф, е нарисувал много икони по време на своите пребивавания там, като някои от тях сега са в параклиса, включително иконата на св. Селер. Чрез извършването на тайнствата той възстановява “Св. Селер” като духовен и богослужебен център. Когато той e там, хората идват при него за духовен съвет, а неколцина са станали негови духовни чеда.

Божествена литургия се отслужва около десет пъти в годината в параклиса “Св. Селер”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...