Руската Задгранична православна църква проведе благотворителен концерт в подкрепа на пострадалите от войната в Украйна



Благотворителен концерт в подкрепа на  пострадалите от военните действия в Украйна се състоя в Катедралната зала на Архиерейския Синод на Руската Задгранична православна църква в Ню Йорк.

Концертът беше планиран да се осъществи преди година и получи благословението на блаженопочиналия митрополит Иларион, първойерарх на Руската задгранична Църква.

„Но митрополит Иларион почина и всички концерти бяха отменени“, изрази съжаление Георгий Кирянов, организатор на благотворителното събитие, член на фондация „Княгиня Елена Волконская“. Според него идеята за възобновяване на концертите се ражда през 2021 г., а когато през 2022 г. започват ужасните събития в Украйна, е решено „да се събере помощ за онези, които са претърпели различни страдания в резултат на войната, били са принудени да напуснат родината си и се озовават извън Украйна на непознати места без препитание.

Пред публиката се представиха прекрасни музиканти, професионалисти от висока класа. Четирима от тях са солисти на Синодалния хор: сопраното Олга Шип, завършила Одеската Национална музикална академия “А. В. Нежданова“ и пяла в Успенския събор на Киево-Печерската лавра; баритонът Исая Трофименко; цигуларката на балетния оркестър на Ню Йорк Галина Шатилова и младият пианист и вокалист Йоан Арлиевски.

Олга Шип и Исая Исая Трофименко откриха концерта с дует от „Вълшебната флейта“ на Моцарт.

„Всеки сам си избра репертоара. Пея произведенията на един от основоположниците на украинската музика Микола Лисенко и известния композитор Кирило Стеценко, който е писал и църковна музика“, споделя Олга. „Исках да запозная слушателите със сериозната камерна музика – класически романси по стихове на известни украински поети, които са малко известни извън Украйна“, добавя тя.

„Специално съставихме програмата така, че да включва както руска, така и украинска музика, защото този концерт е предназначен да обединява, а не да разделя. Всички сме деца Божии, всички сме против войната и чакаме нейния скорошен край“, изтъква още изпълнителката.

В концерта участваха и гост музиканти. Александър Чаплински, директор на хора на Николайската патриаршеска катедрала в Ню Йорк, професионален пианист и корепетитор, който акомпанира на известни оперни певци, изсвири на пианото „Прелюдия“ на Рахманинов и „Украинско капричио“ от съвременния композитор Владимир Птушкин. Саксофонистът Николай Клочков изпълни майсторски произведенията на френския композитор Фернандо Декрак; младата певица Василиса Серова изпя украинската народна песен „Глибока криниця”. Концертната програма завърши с украинската народна песен „Луна в небето“, изпълнена от Олга Шип и Исая Трофименко.

„Концертът отразява добрите християнски чувства към украинския и руския народ както на музикантите, така и на публиката, които заедно решиха в трудни времена да подкрепят своите братя и сестри в Украйна и онези от тях, които се озоваха в други страни“, споделя Георгий Кирянов впечатленията си от концерта.

„Трудно е да се преброи колко хиляди украински бежанци всъщност оцеляват благодарение на такава помощ. Имаме невероятно талантливи музиканти и певци и мисля, че това осъзнаване също се превърна в източник на вдъхновение за тях”, добавя още той.

Първойерархът на Руската Задгранична православна църква, Източноамериканският и Нюйоркски митрополит Николай, присъства на благотворителния концерт. Средствата, събрани чрез събитието, ще бъдат приети в Попечителския фонд за нуждите на Руската задгранична църква – организация, която подкрепя енориите и духовенството на РПЦЗ по целия свят, а също така финансово подпомага Украинската православна църква чрез Негово Блаженство митрополит Онуфрий и украински бежанци в различни страни – например в Германия, чрез Берлинския и Германски митрополит Марк.

 

Източник: eadiocese.org

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...