Чудото в Мачва


Капки от "ръцете" на чудотворец: от иконата на Св. Василий Острожки в село Ночай е текло миро, което е издавало приятен мирис. Всичко се случило през 2008 г. в деня на светеца (12 май*) и продължило 10 дни. По време на молитвата кандилото се заклатило. Поклонници от различни краища на Сърбия идват в къщата на дякон Александър Любанич и се надяват молитвите им да бъдат чути.

В село Ночай, област Мачва, има 300 къщи. Но от 12 май 2008 г., когато се е разчуло, че иконата в къщата на дякон Александър Любанич е започнала да мироточи, не престава притокът на хора, които идват да се поклонят на светеца. Дякон Любанич, който служи в църквата в Ночай и в съседното село, казва, че е купил иконата преди шест или седем месеца в епархийския магазин в гр. Сремска Митровица.

– В началото нищо необичайно не се случваше. Ден преди празника на свети Василий Острожки, 12 май, сутринта почнах да доливам олио в кандилото, което иначе гори непрекъснато под иконата. В това време видях, че иконата на Свети Василий е влажна и помислих, че е заради кандилото. Както и да е, внезапно се усети силен приятен мирис, който се разпростря из цялата къща. Моята съпруга докосна капката от иконата и разбра, че от нея е потекло миро. Веднага потърсих енорийския свещеник на селото – разказва младият дякон.

Първите капки, казва той, са се появили от "ръцете" на светеца.

– В същия миг, в който свещеникът в църквата в Ночай е отправял молитва, е потекла първата капка. Мирото е ухаело по неописуем начин през целия ден. Вечерта, някъде след полунощ, е потекло миро и от кръста, намиращ се на шапката на светеца, а на сутринта – в деня, в който се чества празника на светеца – цялата икона е била в миро. Текло е на седем места – разказва Любанич.

Иконата на чудотвореца свети Василий Острожки в семейната къща на Любанич е поставена в ъгъла на стаята заедно с други светци и така образуват импровизиран олтар в дома им. Първата вечер трима свещеници са чели молитва, а другата вечер – девет. В селото бързо се разчуло какво става и хората започнали да идват. Дякон Любанич разказва, че през първата нощ сигурно около триста души са отишли в дома му.

– Хората са идвали да се поклонят на проявената от страна на свети Василий Острожки велика милост. Идват и днес. Идвали са хора от Земун, Нови Сад… Палили са свещи, плакали са, падали са на колене и са се молели за спасението на душите си, за здраве – разказва той.

Иконата непрестанно, с по-малка или по-голяма интензивност, е мироточила десет дни. А по думите на един от първите очевидци, ветеринарят Небойша Лйесковац, случило се е нещо, което е противно на всички закони на физиката.

– Когато е текло повече миро, мирисът е бил слаб, а когато е текло малко миро, мирисът е бил толкова силен, че се е разпростирал из целия двор и цялата улица – казва той.

Любанич казва, че иконата е хартиена и е била залепена на медиапан**. Иконата, веднага след като е била купена, е осветена от свещеник Милован Иванкович, който е енорийски свещеник в Ночай. Мекият мирис още се разпростира в дневната стая на семейство Любанич.

– Преди всичко това да се случи, дори не знаехме от какъв материал е направена. След това погледнахме, защото помислихме, че материалът може да е от бор – понякога борината пуска смола. Но това е миро, а не смола и е текло капка по капка – разказва дяконът.

Мироточенето е престанало на 22 май, точно десет дни след като е почнало, а следите още се виждат на иконата.

– Много малко са иконите в историята на църквата, които са мироточили. Последният случай, който е забелязан, е икона на св. ап. ев. Лука и тя, мисля, понастоящем се намира в манастирa в Лепавина***, в Хърватска. Започнала е да мироточи в едно православно семейство в Германия и е мироточила три-четири дни, след което е била пренесена в манастирa. Има и няколко случая на мироточиви икони на Света Богородица, но в скоро време по тези земи не се е случвало такова нещо. Това е благодат и за това място, и за целия наш сръбски народ. Мирото първо е започнало да тече от ръката на свети Василий, с която той благославя. Благословията и благодатта Божия могат да бъдат само на добро – вярва дяконът.

Лйесковац, който е председател на църковното настоятелство, казва, че се е случило нещо уникално.

– В историята има случаи, в които икона плаче…Тук не са текли сълзи, а миро, с този приятен мирис – казва той и добавя, че по време на четенето на молитва, кандилото се клатело наляво-надясно и точно, когато молитвата спряла, се успокоило.

Дяконът отбелязва, че всичко е започнало в Неделя на св. жени мироносици****.

– Тази година, ден преди празника на свети Василий Острожки чествахме деня, в който, според св. Евангелие жени с миро са отишли при гроба на Иисус Христос да помажат тялото му. Интересното е, че точно на този ден иконата е почнала да мироточи.

Милован Иванкович, свещеник, казва, че се знае, че е имало случаи на излекуване в манастира на свети Василий Острожки. От селото, в което иконата на свети Василий Острожки е започнала да мироточи, хора разказват, че са оздравели, след като са се поклонили на светеца. Дякон Любанич казва, че нищо не може да каже за това, защото не е видял със собствените си очи, но допълва, че едно е напълно сигурно:

– Онова, което съм видял на лицата на хората през всичките тези дни е някаква мекота, сякаш са си върнали отдавна изгубени ценности – любов, прошка, мир, единство… А това в днешно време е от голямо значение. | http://www.glas-javnosti.rs

Бележки

* Празникът на светеца е на 12 май по гражданския календар, което отговаря на 29 април по стар стил(юлиански календар) – датата на неговата смърт е 29 април 1671г.
** Медиапанът е материал, подобен на шперплат.
*** Манастирът в Лепавина е сръбски православен манастир.
**** Неделя на св. жени мироносици през 2008г. е бил на 11 май.

Превод: Станислав Георгиев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...