Вражда на седмицата: Забрадки срещу кръстчета


Източник: в. Политика, бр. 116

Фатме и Михаела от икономическата гимназия в Смолян неподозирано отвориха кутията на Пандора в българските светски училища. "Решена съм да се боря докрай за правата си, на никого не преча със забрадката си – тя е моят религиозен символ, както кръстчетата, които носят съучениците ми", казва Фатме. Подобен случай във Франция преди години събуди остра дискусия, вследствие на която на 15 март 2004 г. френските законодатели приеха закон, който забранява носенето на всякакви видими религиозни символи – включително големи кръстове и забрадки в държавните училища. Този закон отговори на прокламирания във Френската конституция светски характер на държавата.

Забраната за носенето на забрадки в държавните училища не нарушава религиозни права и е начин за пресичане на ислямисткия фундаментализъм, се произнесе на 8 ноември 2005 г. Европейският съд за правата на човека в Страсбург.

Дали момичетата нарушават правилника на училището си, предстои да се произнесе Комисията за защита от дискриминация на 12 юли. Обединението за ислямско развитие и култура подаде жалбата до Комисията преди няколко месеца. В нея се твърдеше, че гимназията в Смолян е въвела задължителна униформа, за да "изключи възможността ученички от ислямско вероизповедание да носят установеното от Корана задължително облекло".

"Момичетата не са страна", казва нейният председател Кемал Еюп, който в началото на скандала смело заяви, че ако няма забрадки, няма и да има кръстчета.

Не му остана длъжен просветният министър Даниел Вълчев: "Униформата е за всички деца и трябва да се спазва по еднообразен начин".

Първоначално Еюп атакува явно министъра. "Възможно е да дадем предписание на МОН да регламентира забрана на носенето на каквито и да е религиозни символи в училищата". Но до произнасянето на Комисията той вече се изказва предпазливо. "Не смея да кажа нищо, за да не повлияя на мнението на колегите ми", аргументира въздържанието си Еюп.

Комисията обаче първо трябва да прецени дали носенето на забрадка е знак за принадлежност към религия. "Ако се стигне до обсъждане в цялата комисия, ще предложим въпросът да се реши като във Франция", каза Еюп. Това означава забрана за носене на кръстчета, еврейски шапчици (кипа) и други религиозни атрибути.

"Считам, че въпросът с религиозните символи в училище трябва да бъде достатъчно ясен. В България образованието е светско. Има достатъчен брой религиозни училища у нас. Който има желание, да отиде да учи там", твърдо заяви министърът.

Цитати:

Даниел Вълчев, министър на образованието: "Униформата е за всички и ако има някакви религиозни мотиви, които да се изразяват публично в облеклото в училище, децата трябва да се насочват към отделните видове религиозни училища. Има три мюсюлмански училища в България и няма пречка за всеки, който иска, да учи там."

Кемал Еюп, председател на Комисията за защита от дискриминация: "Не става въпрос за отношение към момичетата, а за това дали те са дискриминирани по някакъв начин. Забрадки носят и други ученички от други училища, без определена принадлежност към религия, по различни причини, като например лоши метереологични условия".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...