Крис Делисо: Ислямът ще стане политическа сила на Балканите



БГНЕС

Крис Делисо е автор на издадената наскоро книга "Наближаващият балкански халифат". В нея той предупреждава за създаването на голяма мрежа на ислямски фундаменталисти на Балканите, която в близко бъдеще ще застраши сигурността на Европа.

За сръбския вестник "Глас явности" Делисо казва, че Косово е един от центровете на мрежата, а след обявяването на независимост там няма остане нито един жив сърбин. Според Делисо в случай на насилие НАТО няма да защити неалбанците, а правителството на Сърбия ще трябва да предотврати нов погром.

"Косово е слаба, политически нестабилна общност, в която властват престъпността и корупцията. Страните на Балканите приличат на Косово и екстремистите ги смятат за безопасно място, идват от различни краища на света, за да се укриват тук и да планират нападения срещу други цели и по-специално в Западна Европа. Не казвам, че целите Балкани ще станат традиционния халифат от турско време, а че ще има области на ислямски радикализъм, свързани с други по света", казва Делисо.

"Албанците заплашват с насилие и те биха могли лесно да превземат Централна и Южна Сърбия, защото населението е незащитено, а в Митровица ще бъде по-трудно. Ислямът ще стане политическа сила в региона", смята той.

"Западните правителства грешат, защото не виждат връзката между Балканите и собствената си сигурност. Техните разузнавачи имат информация и си сътрудничат с балканските служби, но медиите не пласират такива истории. Независимо от истината, публично се поддържа мнението, че албанците са жертви, които заради репресиите на Милошевич заслужават държава. Те обаче мразеха Сърбия и десетилетия преди и след Милошевич", казва Делисо.

Запитан дали според него ЕС ще признае независимостта на Косово, той казва, че Брюксел не може да спечели гласа на Гърция, Румъния, България и Кипър.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...