Продължават страданията на православните сърби в Косово и Метохия



На 21 март 2006 г. в Ню Йорк се състоя среща на гостуващата в САЩ официална сръбска църковна делегация с представители на Постоянната конференция на каноничните православни епископи в Америка и Канада (SCOBA). Техни Преосвещенства епископите Йован Шумадийски (на снимката) и игуменът на Дечанския манастир Теодосий с отец йеромонах Ириней Добревич, завеждащ отдела за Косово и Метохия при сръбския Св. Синод, така ни разчувстваха с техните разкази за бедите и страданията на православните християни в Косово и Метохия, че едва ли не всички се просълзихме от умиление и състрадание.

В обстановка на сърдечност и топлота те споделиха голямата им нужда от подкрепа особено с нашите православни молитви. С мъка на сърце ни информираха, че разрушението на храмове продължава, бомбардирането на манастирите не стихва и погромите и оскверненията на гробищата са просто изумителни. 250 000 православни сърби се страхуват да се върнат по домовете си, 140 църкви са разрушени, 40 манастира са бомбардирани и 70 гробища са осквернени и поломени. Монасите от Дечани ходят да си наливат вода за пиене в съпровод с въоръжени войници от "миротворците". Вярно, ведно със Сръбското правителство, Св. Синод на Сръбската православна църква е направил необходимото, но целта на делегацията бе освен срещата с политици във Вашингтон и централата на ООН в Ню Йорк, с благословението на дядо Патриарх Павле да запознаят подробно и нас в SCOBA със страданията на сръбския православен народ. Архиепископ Димитрий от Гръцката архиепископия, Митрополит Герман от Православната църква в Америка и мое смирение се опитахме да утешим нашите братя, че не страдат напусто, а защитават св. Православие, което, не е тайна, целенасочено е подложено на голямо изпитание. Окуражихме ги, че на следващото наше заседание ще разгледаме оставения техен документ от десет точки и Негово Високопреосвещенство Архиепископ Димитрий при срещата си тази седмица с Президента Буш по повод Св. Благовещение и Деня на Гръцката независимост ще се опита да го помоли за конкретна подкрепа. А тази подкрепа в моите очи е напълно възможна: Да се стабилизира положението в Косово и Метохия, да се завърнат бежанците; да им се осигури сигурност за живота; да им се даде свобода на човешките права; да си ползват религиозните свободи, да се защитят правата им на собственост и нормален човешки живот; да се възстановят разрушените църкви, манастири и гробища и със закон да се защитят историческите паметници на световната култура.

Накрая се помолихме Господ да благослови провинцията Косово и Метохия, която след войната и страданията наистина се нуждае от мир, помирение, взаимно разбирателство, духовен, икономически и всякакъв напредък.

Йосиф
Митрополит Американски и Австралийски

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...