Серийното „производство“ на светци приключи



Дневник

Практиката, въведена от папа Йоан Павел II, за канонизиране наред остава в миналото, съобщи в. "Индипендънт". Покойният папа провъзгласи 482 души за светци, което е значително повече от 17-те негови предшественици, взети заедно. Сред тях бяха и някои спорни според някои хора личности като испанския свещеник Хосе Мария Ексрива, създател на организацията Opus Dei.

Освен това премахна и поста нa т.нар. "адвокат на дявола", чиято задача векове наред е била да намира причини за отхвърляне на предложените кандидатури.

Архиепископът Микеле ди Роберто, секретар на Конгрегацията по въпросите на светците на Ватикана, каза пред италианския вестник "Ла Стампа", че желанието на папа Бенедикт XVI е да се обръща "максимално внимание" на оценката на документите на дадена кандидатура съгласно каноните на католическата църква. Той лично изчита всяка страница от събраната документация за дадена кандидатура и без да се е убедил в извършените чудеса, не се дава ход на процедурата по обявяване за светец.

Тази промяна на правилата няма да подмине и най-новите кандидати за канонизация – Майка Тереза и папа Йоан Павел II. Майка Тереза, която беше близка с покойния папа, мина в списъка с блажените през 2003 г., само 6 години след смъртта й, което се оказа прецедент, тъй като според правилата минималният срок е поне 10 години. Канонизацията й обаче може доста да се отложи. За покойния Йоан Павел II достойният живот беше достатъчен за канонизирането на дадена личност, докато новият е известен с по-консервативния си подход към проблема, заключава "Индипендънт".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...