Грях ли е за православен християнин да се занимава с рок музика?


Ясен: Грях ли е за православен християнин да се занимава с правене на музика от рода на рок и метъл?

Лично аз мисля, че не е, понеже не вкарваме магии в песните, а се занимаваме с нещо, което ни отдалечава от вредни навици на тези години. Но искам да съм сигурен в това, което правя, като видя мнението на човек, който разбира наистина от православие.

Отец Добромир Димитров: Здравей!

Не виждам нищо лошо в правенето на хубава рок музика. Още повече, ако текстовете на песните са християнски или пък по някакъв начин навеждат на мисълта за Бога.

Музиката по принцип е много въздействащо изкуство. Когато човек е млад, идва период, в който той започва да търси себе си, като се оглежда в другия; заради това избира някаква определена общност, музика, стил на обличане, начин на поведение. С една дума – търси идентичност.

Това търсене винаги е свързано с рискове и изкушения, но ако човекът има някакъв критерий за добро и зло, той ще открие и потвърди себе си като личност. Ако музиката му помогне в този период да започне да търси Бога, т.е. тя да е като катализатор, то тя не само не е греховна, а е и много полезна. С една дума рок музиката сама по себе си не е нещо лошо! Тя може да се използва за зло, ако в нея се проповядва насилие или някакъв грях.

В Русия, Сърбия , Македония и Гърция има много християнски рок банди. Миналата година по BTV дори бяха излъчили репортаж за атонски монаси, които се занимавали с рок музика и издали албум. Мисля, че това е една чудесна православна мисия.

Бъди здрав и много музикални успехи.

Твой в Христа: о. Добромир

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...