Задължително ли е да се пости в сряда и петък?



Може ли да ми разясните нещо за постите – задължително ли е да се пости в сряда и петък? И за неделята: четох, че това е винаги празник и тогава не се пости, но когато са Велики пости и има само някои разрешени празници, когато може да се яде риба, неделите също ли са постни дни? Ако човек не може да спази целият постен период, могат ли да се дадат някакви препоръки как и кога да опита?

о. Стоян Бербатов: Светата Църква е установила през вековете четирите постни периода, както и еднодневните пости в сряда и петък. Накратко, целта и смисълът на постите е през тези дни човек да преосмисли своето духовно състояние и, изпитвайки телесен глад, да започне да се храни с духовна храна – покаяние, смирение и любов. По отношение на това кога и как се пости мога да препоръчам книгата „Кога и как да постим” от архимандрит Даниил Аеракис, издание на издателство „Праксис”. Неделята, като ден на Христовото възкресение, е винаги празник за Църквата и затова, дори когато се намираме в постен период, в неделни дни постът е облекчен. Например, през Великите пости, в неделния ден се разрешава „елей и вино”. Това се отнася също така и за съботата. Единствената постна събота през годината е Велика събота.

За това какъв пост да спазва човек, когато по различни причини не е в състояние да спазва установения ред, трябва да се поиска съвет и благословия от свещеник.

Бог да Ви благослови!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...