Какво е мнението на свещениците за масонството?


Здравейте! Аз съм Александър. От известно време ме вълнува въпроса за Масонството, масоните (свободните зидари, както се наричат), или по-точно – какво е мнението Ви като свещеници (не знам към кого точно да се обърна) за това "движение". Благодаря Ви предварително.

презвитер Стефан Стефанов: Здравей, Александър,

В своя знаменит роман “Война и мир” Лев Толстой е посветил доста страници за масонството. Ето каква е представата на граф Пиер Безухов за него: “Той твърдо вярваше, че е възможно братство между хората, обединени с цел да се подкрепят един друг по пътя на добродетелта, и така си представяше масонството.”

Това е представата, която се стремят да изградят за себе си свободните зидари.

От друга страна отношението на Църквата към франкмасонството винаги и навсякъде е било отрицателно. Имало е висши представители на църковния клир, които са членували в масонски ложи и масоните са използвали техните имена за своя реклама, но това са изключения от правилото, които само го потвърждават. Коя е причината Църквата да не приема масонството? Нима е възможно тя да бъде против братството и добродетелта? Явно причините за антимасонската позиция на Църквата не е на повърхността, а малко по-дълбоко. Ако трябва да се отговори съвсем лаконично, причината е в подмяната и измамата.

Иисус Христос съгради Своята Църква като братско общество, членовете на което “се подкрепят един друг по пътя на добродетелта”. Защо е необходимо същите цели да бъдат “дублирани” в масонските ложи?

Иисус Христос ни е оставил Своя Нов Завет и го е поверил на Своята Църква. Той казва: “Аз съм пътят и истината и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене” (Иоан 14:6). Св. апостол Павел в Първото послание до Тимотей определя Църквата на живия Бог като “стълб и крепило на истината” (3:15). От тук следва, че претенциите за истина извън Христа и извън Неговата Църква са подмяна и измама.

Масонството официално не отрича Църквата, но всичките му действия са насочени към това, чрез полуистини, примесени със замаскирани неистини, да дискредитира нейната богочовешка същност и спасителна мисия. По тази формула в обществото се внедрява идеята, че всички религии са еднакво добри. Пряко от нея произхожда идеята за религиозния синкретизъм – религията на антихриста. Масонска е също идеята за секуларизиране на Църквата, т. е. за нейното превръщане в организация, изпълняваща церемониални, социални и благотворителни функции. Все по-мащабно се налага масонският принцип на безцърковната духовност.

Тези масонски тенденции се лансират чрез средствата за масово осведомяване, изкуството, образованието и пр. Примерите за това са безброй.

Бестселърът на Дан Браун “Шифърът на Леонардо” не е нито първият, нито ще бъде последният опит на масонството за профаниране на Христос, на Неговото учение и на Неговата Църква. Масонството поставя под ярките прожектори на световните медии лъжеевангелието на Юда с цел да разколебае и заблуди читателите на каноничните Евангелия, дадени от Светия Дух на Църквата. Без щедрото масонско финансиране и рекламиране романите за магьосника Хари Потър нямаше да се превърнат в новата детска библия, внушаваща на децата, че магията е нещо добро и оправдано за постигане на желаните цели.

Но защо е необходима тази гигантска манипулация? Необходима е, за да бъде подготвена почвата за идващия антихрист. Защото той ще дойде с претенцията, че е Христос (месия). Съзнанието на човечеството трябва да бъде подготвено да го приеме като такъв. Тази подготовка се осъществява по много начини и с различни средства – от отричането на Бога до измислянето на лъжебогове. Могат да се изброят още много средства, чрез които се налага подменената псевдодуховност: тоталитарните секти, рекламирането на хомосексуализма чрез гей паради, натрапеното узаконяване на еднополови бракове, приемане на хомосексуалисти в йерархията на протестантските секти, измислянето на празници като 8 март, 1 май и пр.

През 1932 г. Архиерейският Събор на Руската задгранична православна църква издава Окръжно послание към всички верни чада, подписано от митрополит Антоний Храповицки, насочено против масонството. В него се казва: “Едно от най-вредните и наистина сатанинско лъжеучение в човешката история е масонството. Съгласно нашия архипастирски дълг имаме намерение да известим за него православния руски свят. […] Масонството е непримирим враг на християнството.” В посланието се препоръчва църковните пастири да не допускат масоните до Причастие, а ако не напуснат ложите, да се отлъчват от Църквата.

В Сръбската православна църква при свето Кръщение от пристъпващите се изисква да се откажат от лъжливи вярвания, сред които се споменава и масонството. Нашата църква не е изказвала официално отношение, което може да се обясни отчасти с безсилието й пред масонството.
По темата можете да прочетете още и в отговора на подобен въпрос: Допустимо ли е православен свещеник да членува в Ротари клуб?

Идването на антихриста и неговите “предтечи” е предсказано от нашия Спасител Иисус Христос, от Светите Апостоли и Светите Отци на Църквата. Можем да противостоим на антихриста единствено ако живеем с Христа.

Бог да благослови,
презвитер Стефан

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...