Благотворителен концерт за подпомагане изграждането на храм ,,Свето Възнесение Господне“ в жк Младост 1



„Когато вярата отпадне, и държавата изчезва. Когато изстрадалият народ се обръща пак към Бога, и държавата се съвзема.
Трябва да проумеем, че ако духовното е във възход, и материалното ще дойде.“

о. Димитър Вукадинов

Председателят на църковното настоятелство при храм ,,Св. Вмчк Георги Победоносец“ в кв. „Дървеница“, архимандрит Флавиан, и Кристиян Достинов, който е от свещенически род, преподавател в 118 СУ „Акад. Людмил Стоянов“, организират благотворителен концерт за набиране на средства за строежа на храм ,,Свето Възнесение Господне“ в жк Младост 1, на бул. ,,Андрей Сахаров“. За изграждането на храма има подсигурен поземлен имот с приблизителна площ от около 4100 кв.м. Основният дарител е семейството на г-жа Мария Шопова, член на църковното настоятелство. В момента теренът е ограден с масивна ограда и на мястото е побит железен кръст.

Концертът ще се проведе на 3.11.2023 г. от 18 ч., на сцената зад 144 СУ „Народни будители“ (жк Младост 3, ул. „Бъднина“), до Община „Младост“.

В благотворителното събитие участие ще вземат църковни певци от храмове в София, детска танцова формация „Блясък“ с ръководител Милена Панова, и украинската изпълнителка Римоника.

Легендите разказват, че някога, през Средновековието, тук е имало голям манастир, разрушен от турците по време на Софийското въстание. Историческите сведения за бунта и последвалите го трагични събития са оскъдни – победният ход на австрийските войски на Балканите по време на Австро-турската война (1737–1739 г.) предизвиква отмъщението на турците: натискът и произволът над християните става непоносим. Най-потърпевшо е българското население и особено българското духовенство. Българите в Западна България въстават. Център на организираната съпротива срещу насилието е манастирът „ Св. Спас”, недалеч от споменатото място, около с. Долни Лозен. Начело са висши духовници, затова се помни като „Въстание на архиереите”. Движението обхваща още много монаси и свещеници, подкрепено е от жители на София и околните села.

Погромът е тежък. Заловените живи участници в Заверaта са жестоко измъчвани и избити, а манастирският комплекс и храмът „Възнесение Господне” – разрушени. Костите на жертвите били разпръснати по цялата околност. Според разкази на очевидци, част от тях, изровени по време на Втората световна война, били погребани при покойниците в съседния манастир „Св. пророк Илия”.

През 30-те години на миналия век Спаса Тодорова Стоичкова от с. Дървеница дарява мястото за построяване на храм, неделно училище и помещение за социална дейност. С парични дарения и доброволен труд е изграден параклисът „Св. Спас”, върху руините на старинната църква. Няколко години по-късно злосторници започнали да рушат. Последните останки от светинята са досъборени и разчистени през 1964 г.

Но… „свято място пусто не остава“.

През 1998 г. покойният енорийски свещеник отец Димитър Вукадинов (†2012), дългогодишен предстоятел на църквата „Св. Вмчк. Георги Победоносец” в кв. „Дървеница“, поема инициативата за възстановяване на храма. Отец Димитър извършва доста работа по подготовката и обработка на документите за имота, разчистването и заравняването на терена, и побива кръст – да се помни, че тук трябва да се построи църква…

Дъщерята на баба Спаса – Цветанка Пешева, потвърждава, че това място е дарено за храм, въпреки множеството предложения от строителни фирми да си върне имота и на мястото да се построи жилищна кооперация. Семейството на баба Спаса за миг не се поколебава и спазва обета си към Бога, въпреки изкушението на материалната облага. Появяват се и други дарители, които предоставят част от останалия им имот след построяване на резиденциите в района. Внучката на баба Спаса – Мария Шопова – продължава да работи за възстановяването на храма и е член на църковното настоятелство.

Да стане това място отново средище на християнска духовност и култура е целта на проекта за изграждане на православен храм „ Св. Възнесение Господне”, с крипта и неделно училище. Изработен е архитектурен проект, утвърден от Софийската митрополия.

Дарения за храма:

Банкова сметка:
Банка ДСК
BIC: STSABGSF
IBAN:BG26STSA93000023080384

За повече информация посетете: https://www.voznesenie.eu/

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...