В Сливенска епархия отвори врати параклис, изцяло построен с дарения



На Архангеловден в сливенското село Бозаджии официално отвори врати новопостроеният и дълго чакан от местните жители параклис „Св. св. апостоли Петър и Павел“.

Досега в селото не е имало храм, православните християни са се черкували в близките Скобелево и Кермен. Там живеят 52-ма души.

Строителството му започва през 2014 г. и е изграден със средства на дарители, средства за строежа са дарени и от Сливенската митрополия и митрополит Иоаникий. Теренът е предоставен от Община Сливен и се намира в двора на бившето училище в Бозаджии.

„Училището е построено през 1926 г., на мястото открих само първото стъпало с датата на построяването“, сподели Яна Петрова, кметски наместник от 2012 г., която е и инициатор на изграждането на параклиса. Тя отправи благодарност към всички дарители и ентусиасти, участвали със средства, труд и материали за изграждането на Божия дом: „Изказвам огромни благодарности на хората, с чиято помощ изградихме това прекрасно и свещено място. Благодаря ви!“.

Сред присъстващите на откриването бе заместник кметът по икономическото развитие инж. Стоян Марков, който приветства кметския наместник на селото и всички гости на събитието.

„От името на кмета Стефан Радев и лично от мое име ви поздравявам за усилията и задружието, които са ви обединили около изграждането на параклиса и днес той вече е факт! В трудното и забързано време, в което живеем, всеки от нас се обръща към вярата и търси утеха в нея. Нека всеки, който посети новата света обител, да намери душевен покой, сили и надежда в утрешния ден“, заяви инж. Марков. Той подари икона на св. Димитър Солунски.

Официалното откриване бе съпътствано със света Литургия и празничен водосвет от отец Методий в съслужение със свещениците от Сливенска митрополия о. Иван, о. Стилиян и о. Панайот.

Изографисването на параклиса е дело на художника-реставратор Лука Делийски.

 

Източник: Община Сливен; БТА

Снимки: Община Сливен

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...