Заедно за Европа



Един незабравим ден – 12 май 2007 г. Щутгарт – Германия

Заедно за Европа. Тези думи прозвучаха многократно в спортната зала в Щутгарт и бяха чути от над 12 000 души от целия свят, участници в срещата “Заедно за Европа”. Освен тях чрез сателит събитието бе гледано от още десетки хиляди от 55 града по света, които заедно с нас се потопиха в незабравимите, прекрасни и вълнуващи моменти.

Мотото  илюстрира основната цел на тази среща. Среща, събрала всички християнски църкви и повече от 230 движения и общности на християнския свят. Среща, събрала над 230 култури.

България бе представена от 7 души, между които проф. Иван Желев – директор на Дирекция “Вероизповедания”, йеромонах Поликарп от Руенския манастир, богослови и представители на движението на фоколарините.

Форумът започна с танца “Ден на съгласието” и с изпълнение на специално сформирания от всички общности полифоничен оркестър с името “Заедно за Европа”.

Участниците бяха поздравени на 15 езика и през целия ден преводачите превеждаха на същите тези езици. Тук е мястото да благодаря на Лучия, която специално за нас, българите, превежда перфектно през целия ден, за да може ние да почувстваме още по-силно духа на срещата и да станем съпричастни с нея.

Представител на Организационния комитет поздрави участниците и отбеляза, че тази среща е среща на всички. Той каза: „Бог събра днес своя народ от Изток на Запад и от Север на Юг. Единствено Бог събра днес тук своя народ от различни деноминации, за да ни обедини заедно за Европа. Бог се радва на нашето многообразие. Различията не ни създават проблеми, напротив, ние получаваме много от това разнообразие, то ни обогатява още повече и затова искаме да се помирим.”

Бяха оповестени и приоритетите за развитието на християнска Европа: семейството, икономиката, мира и справедливостта, бедността и градът.

Единство в разнообразието – този израз използваха много от ораторите – още един акцент на срещата. Говори се много за общението между духовенството и миряните, което ще даде възможност всички да пеем на различни езици една обща песен за Божите дарове, които са в служба на цялото общество – и за младите, и за старите.

След това бяхме поздравени с великолепното изпълнение на румънски православен хор, който взриви залата и запали още повече огъня в нас.

Прожектиран бе и кратък видеозапис от срещата в Щутгарт, състояла се преди 3 години, за да видим какво е станало оттогава досега и как тогавашните участници са приели посланията. Те представиха случки от своя личен опит и разказаха как са осъществили посланията от тази първа среща до днес. Специално внимание бе отделено на огромното желание да продължим по пътя за една по-добра Европа, Европа на духа, място на любов, братство и справедливост.

Представителите на различните християнски деноминации се обърнаха към участниците със свои мисли и послания. Споделен бе опитът на различни движения, които помагат на бедните хора не само практически, но и чрез любовта, дадена им от Бога. Особено силно бе подчертано, че за болните работят и се молят много хора от различни вероизповедания.

Те говореха за духовността на общението да споделим солидарността на Европа към Африка. Една нова и приоритетна тема на форума – бедна Африка, в която стотици деца и хора всеки ден умират от СПИН и от глад, и необходимостта по-голямата сестра Европа да помогне на бедна Африка за лекуване на болните, за спасяване на гладуващите.

Градът – това е новото място, където ние живеем. Европа е един голям град. Ако всички ние обединим своите усилия за една нова културна политика, изкуство, икономика, преодолеем насилието и напрежението, ще намерим най-доброто за нашия град. Християните трябва да се ангажират чрез специални християнски агенции за доброволци. Те, в групи, чрез различни проекти ще помагат на младежите и децата, които имат нужда от помощ, от контакт, от съпричастност. Това ще става чрез различни прояви, игри, спорт, концерти и така ще се изгради мир в града, а младежите ще са подготвени за живота и ще се научат да прощават и да се помиряват, и да работят заедно в екип.

Залата беше поздравена с изпълнение на гръцки фолклорен състав, след което бяха прочетени поздравителни адреси от Папа Бенедикт ХVІ, Вселенския патриарх Вартоломей І, от главата на Англиканската църква и от г-жа Ангела Меркел – президент на Германия, г-н Отингер – председател на Министерския съвет на Германия, Епископа на евангелските църкви в Германия, католическия епископ на Щутгарт и др.

След паузата започнаха дискусии върху следващата основна тема – “Семейството”. Всички подкрепят брака и семейството като взаимно допълващи се съпруг и съпруга. Няколко семейства разказаха и споделиха с присъстващите своя опит в живота им с Христовата вяра.

На следващата тема – “Икономика и работа”, ораторите обърнаха внимание на предизвикателствата в световната икономика и на това, че щастието няма нищо общо с печалбата и изобилието. Много хора си отиват от този свят, без да са почувствали любовта на други хора. Повече от милиард умират от глад и безправни, затова пазарната икономика трябва да се развива така, че животът да стане по-добър за всеки. Ввсяко дете трябва има възможност да ходи на училище. На форума стана дума за конгреса на християнските предприемачи. Те помагат на бедните практически, като организират за тях специални курсове за ограмотяване и обучение.

Говори се и за манастирите, които биха могли да се обновят, да се превърнат в духовни центрове за молитва, средища на културна дейност. Към тях може да се изграждат младежки центрове и малки предприятия, които дадат нов импулс на младите и нови работни места за тях.

Безработните, хората в беда – бедните, вдовиците, сираците, чужденците бежанци, те бяха основна тема на изказванията. Бог защитава тези хора и учи и нас да помислим за тяхното оздравяване и за тяхната сигурност. Да отидем при тях, да се срещаме с тях, да им помагаме.

Подобни мисли изказа и президентът на Европейската комисия Романо Проди, който бе посрещнат с бурни ръкопляскания от присъстващите в залата. След 3 години отново сме тук заедно, за да обърнем страницата и да станем по-отговорни към Африка, каза той. Да изпълним мечтата на цяла Европа – за мир в Близкия изток, да се борбим за справедливост и мир в света. Той наблегна върху раздалечаването на богатия свят от бедния свят напоследък. Европа трябва да се обедини, за да помогне на бедни семейства, възрастните хора, на циганите, на изоставените деца. Между християните от цяла Европа трябва да има мир, братство и единство – защото помирението е възможно само с нови мостове между огнищата на насилие.

Така приключи тази среща, а ние станахме свидетели на едно чудо “Заедно за Европа”, чудото, както каза един от ораторите, че “ако християнските църкви са сестри, а християнските движения и общности – братя, то Европа е тяхната майка”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...