Не вярвам на клеветата


Преди дни в пресата се появи публикация, която свързваше ректора на Софийската духовна семинария епископ Сионий с педофилски скандал. Днес еп. Сионий даде нарочна пресконференция по този повод, на която отвхърли обвиненията и заяви готовността си да напусне ректорския пост, ако Патриарх Максим и Светият Синод намерят това за необходимо. (от редакцията)

***

За мен да бяха казали тези низки и хулни и долни клевети нямаше да ме заболи толкова, колкото за Негово Преосвещенство Величкия Епископ Сионий, ректор на Софийската Духовна Семинария “Св. Иоан Рилски”. Освен, че е лъжа, болно ми е, че тази клевета се повтаря и потретва, без да й се противостои и без да се свидетелства за истината.

Забавих писмото си, защото изчаках по-големите от мен да вземат отношение преди мен. Сега искам да изкажа личното си свидетелство.

Познавам Епископ Сионий от достатъчно много години – и аз, и съпругата ми, и двете ни деца. Особено децата, които израснаха покрай него в детството и юношеството си. Считаме се за отговорни родители, затова сме благодарни на Бога, че ни подари такъв достоен, сериозен, боголюбив и просветен наставник, който с повече от бащина любов ги наставляваше в истините на вярата и благочестието. Самият аз неведнъж съм черпил от духовната му мъдрост и съветите му не само в богословието и църковния живот, но и в редица житейски кръстопътища. Никога не видяхме друго, освен истинска Христова любов и отеческа грижа от дядо Сионий.

Като свещеник в София много пъти съм изповядвал учениците в Софийската Духовна Семинария. Не само аз. Софийска Митрополия редовно определя свещеници, които да отидат и да подпомогнат семинарското духовенство в тайнството изповед. Никога не чух нещо осъдително или недостойно за ректора Епископ Сионий. Вероятно и другите духовници никога не са чули нещо осъдително или недостойно за него, защото в противен случай според правилата на Църквата, без да се издава тайната на изповедтта, щяха да бъдат взети строги мерки.

За външния свят Софийската Духовна Семинария може да е обвита в неизвестност до някъде, но за по-голямата част от духовниците това е мястото, от където са започнали пътя си в служение на Бога и църквата и познават семинарията като петте си пръста. Че и по-добре. Никога свещениците не са поставяли под съмнение достойнството и качествата на ректора Преосвещения Велички Епископ Сионий, иначе нямаше да изпращат и досега синовете си под неговото наставничество.

Не вярвам на клеветата.

Знам, че съм много малък, за да защитавам Негово Преосвещенство Величкия Епископ Сионий, но искам да изразя позицията си и гласът ми да бъде чут поне толкова, колкото на хулителите.

Дори някои да кажат за мен по повод на това, което писах: махни го, остави го, и този е същият като онзи – тогава ще съм най-честит, защото ще ме оприличат на един достоен човек и духовник.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...