Коледен концерт на Софийската опера и балет ще представи духовни песенни цикли от Бетховен, Дворжак и Брамс



На 23 декември, в Коледния концерт на Софийската опера и балет, наречен „Откровения“ ще прозвучат духовни песенни цикли от Лудвиг ван Бетховен, Антонин Дворжак и Йоханес Брамс.

„Избраните композитори са известни предимно като симфоници. Познати като майстори на големите форми, те са композирали всепризнати творби в областта на църковната музика като Миса солемнис, Немски реквием, Стабат Матер и т.н. Разбира се, писали са и песни, и песенни цикли. И ето че, както всеки, така и те са имали своя момент на откровение. И въпреки че са представители на различни епохи, въпреки разликите в изразните им средства, техните моменти на откровение изглеждат обаче много подобни и поразително си приличат. Основата, фундаментът, върху които се базират творбите им – това е християнската вяра. А песента – тази най-кратка и малка музикална форма, е изразното средство, с чиято помощ те споделят своите откровения. И въпреки че песента присъства трайно в тяхното творчество, тези песенни цикли са съвсем различни от всичко останало, което тези творци са създали“, разказват от Софийската опера.

Публиката ще има възможност да се наслади на произведенията: Шест песни по Гелерт (Gellert Lieder), Опус 48 от Бетховен, Библейски песни (Biblické písně), Опус 99 на Дворжак и Четири сериозни песни (Vier ernste Gesänge), Опус 121 на Брамс.

Изпълнител е басът Апостол Миленков, а съпроводът на пиано е на Виктория Василенко. Концертът се посвещава на проф. Реса Колева – българска камерна певица, вокален педагог и професор в Държавната музикална академия.  Тя е родена на 12 юни 1934 г. в град Инсбрук, Австрия. Певческата ѝ кариера от предимно самостоятелни концерти започва през 1964 г. Първата ѝ голяма изява на сцената с оркестър е първото изпълнение в България на „Стабат матер“ на Перголези, на 31 декември 1965 г. Репертоарът ѝ обхваща всички музикални стилове, като особено място заемат българските творби. Тя е дългогодишен активен участник в прегледите „Нова българска музика“ и е първа изпълнителка на много произведения.

Апостол Миленков е роден в София. Завършва Държавната музикална академия през 2000 г. в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева и като лауреат от конкурса за камерна музика „Любомир Пипков“ през май същата година. От септември 2003 г. живее във Виена и работи на свободна практика. Репертоарът му обхваща басовите и басбаритоновите партии в Моцартовите опери „Дон Жуан”, „Сватбата на Фигаро”, „Вълшебната флейта”, във Вердиевите „Атила”, „Набуко”, „Риголето” и „Дон Карлос”, във Вагнеровите „Летящият холандец” и „Валкюра”,  в „Евгений Онегин” и „Йоланта” от Чайковски, от френския репертоар – партиите на Мефистофел  и Ескамилио и т.н. Сериозно е ангажиран в областта на кантатно-ораториалната, симфоничната, камерната и съвременната музика като изпълнява множество произведения от Дворжак, Шуберт, Верди, Моцарт, Белини, Росини, Брамс, Шостакович, Чайковски, Бах, Хайдн, Бетховен.

Оперните и концертните му изяви го водят в Музикферайн и Концертхаус Виена, в Софийска, Пловдивска и Варненска опера, Петербургската филхармония, във виенските оперни театри „Сирени“ и „Л.Е.О.”, оперите в Будвайс (Чехия) и Кошице (Словакия), фестивалите в Клостер Нойбург, Халщат, „Варненско лято“. Инициира и осъществява проекти, както и тематични представления и концерти в областта на камерната, модерната музика и на мюзикъла, като „Виват Басхус”, „Срещи с Мeфистофел”, „Краят на есента”, „Off Broadway” и много други.

Виктория Василенко е родена през 1992 г. в Бургас, в семейство на музиканти. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков”, в София, в класа по пиано на проф. Стела Димитрова-Майсторова. От 2011 г. е студент във Висшия музикален колеж „Кралица София“, Мадрид, Испания, при световноизвестния руски педагог и пианист Дмитри Башкиров. От септември 2014 г. паралелно е студентка в НБУ, департамент „Музика“, в София, и в академията на Лаго ди Комо, Италия. От 2016 г. продължава обучението си във Висшия колеж за музика „Кралица Елизабет“, Брюксел, Белгия, при Аведис Коюмджиан и Луи Лорти, А от 2017 г. следва магистърска степен в кралската брюкселска консерватория при проф. Боян Воденичаров.

Носител на множество първи, втори и специални награди от национални и международни клавирни конкурси в България, Гърция, Италия, Чехия, Англия. През ноември 2012 г. печели втора (при неприсъдена първа награда) на международния клавирен конкурс „Джеймс Мотрам” в Манчестър, Англия. През септември 2016 г. печели първа и специална награда на международен конкурс “Джордже Енеску” в Букурещ, Румъния. Изнасяла е много рецитали. Била е солист на различни оркестри. Наградена е два пъти с „Кристална лира“, била е стипендиант на фондации „Димитър Бербатов“, „1000 стипендии“, „Американска фондация за България”, „Св.св. Кирил и Методи”, „Йордан Камджалов”, „Албениц” в Испания.

 

Източник: БТА

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...