„Ялдаваот: история и учение на гностическата религия” – явление в съвременната богословска литература



Книгата „Ялдаваот: история и учение на гностическата религия” (Омофор, 2008) е наречена явление в съвременната българска богословска литература. Авторът – професор д-р архимандрит Павел Стефанов също бе ярко явление в Българската православна църква. Ненадминат ерудит, изтъкнат клирик и богослов, преподавател в катедра Теология на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, член на Нюйоркската академия на науките, автор на множество публикации, посветил последните си години научни изследвания на ранното християнство. Единственият монах-професор и архимандрит в съвремието ни.
Роден е на 23 декември 1948 г. в село Николово край Русе. Служи в русенските села Николово и Просена, работи в няколко завода в Русе и като преводач от английски език. След това заминава за София, където става научен сътрудник в Църковноисторическия и архивен институт.
Архимандрит Павел остава в Русе шест години „безработен по политически причини. От 1993 г. е в катедра „Теология“ на Шуменския университет и преподава Църковна история, История на религиите и Литургика. Чете лекции по История на евреите в България в университета на Южно Мисисипи и университета на Сан Франциско, САЩ, а през 2009 г. преподава българистика и славистика в университета на Лодз, Полша, провел е редица научни специализации във Великобритания, Германия, Унгария, Швейцария, САЩ.
„Ялдаваот. История и учение на гностическата религия” е основополагащо изчерпателно и системно проучване на гностицизма. Книгата е особено ценна за историци, богослови, философи, социолози, както и всички, които биха искали да разширят и обогатят своите познания.
Изданието съдържа три части: Извори на гностицизма; История на гностицизма и Учение на гностицизма.
„Въпреки че България е родно място на такава разпространена ерес като богомилството, която е част от родословното дърво на гностицизма, у нас никой досега не се е занимавал системно с историята и теорията на тази еретическа система в разнообразните ѝ форми, превъплъщения и влияния в продължение на последните две хилядолетия. Българската култура „зее” не само по отношение на гносиса, но и в редица други, не по-малко мащабни и значими аспекти. Нашенският вакуум означава, че аз не бих бил в състояние да напиша настоящата монография, ако не се бях свързал лично с редица големи изследователи на гностицизма в САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Русия и другаде“, споделя авторът.
Проф. д-р архим. Павел Стефанов не само аналитично и прецизно изследва раждането и развитието на гностическите идеи, но и проследява влиянието им в съвремието.
„Благодарение на труда на Павел Стефанов ние имаме вече утвърдена транскрипция на имената на най-влиятелните гностически автори, превод на заглавията на най-важните им произведения (и оцелели, и загубени), яснота относно това, кои точно са най-значимите модерни проучвания по темата и една несъмнено изчерпателна библиография“, изтъква и доц. Гочев на премиерата на книгата в София.
Според гностиците върховният Бог, който е висшият принцип на космоса, обитава в сияние далеч над света и е „незнаен” за хората. Той въплъщава усещането за непостижима духовна действителност, която далеч надхвърля казаното от Еклисиаст: „Бог е на небето, а ти на земята; затова думите ти да не бъдат много” (5:1). Гностическият Абсолют обитава в мълчание, нарича се „бездна” и ако човек въобще дръзне да Му припише атрибути, те са чисто апофатични или отрицателни, подчертава архимандрит Павел.
Монографията за историята и учението на гностическата религия с основание може да се определи като запомнящо се събитие в българския научен печат, дори само по рецензентския отклик за качествата на книгата, пише проф. дфн Димитър Кенанов. По думите му, това е книгата на живота за нейния автор, предвид че написването ѝ продължава още от студентския период на о. Павел и е плод на изнурителен събирателски процес и навлизане в сферите на проблемно-хронологическия метод, социологията, психологията, философията, историята на литературата, религията и изкуството.
Познаването на гностическата история и доктрина е наложително, за да обогатим своите познания за многообразието на формите на ранното християнство, да проследим различните преображения на дуалистичните идеи в продължение на последните две хилядолетия и да добием действителна представа за радикалните религиозни и социални движения в българското минало, както и да се ориентираме в съдържанието и реалните цели на все по-засилващите се квазигностически течения, обединени днес в световното движение Ню ейдж (New Age) … Така и смисълът на истинския гносис се крие във факта, че няма гносис, няма знание, няма обред, който да даде божествена власт на човека, да му открие върховната тайна, да му предостави готово безсмъртие. Всеки трябва да намери истината за себе си, завършва авторът.

За поръчки от издателството: фондация „Покров Богородичен“, издателство „Омофор“, бул. Черни връх 68, София 1470, тел. 0886 149 991, Ивайло Недков.
За онлайн поръчки от сайта на издателство “Омофор”: ТУК>>>
За онлайн поръчки от ателие – книжарница „Къща за птици“: ТУК>>>

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...