На многая лета, Владико! Годишнина от интронизацията на Патриарх Неофит



На днешната дата преди десет години беше избран Българският патриарх и Софийски митрополит, Негово Светейшество патриарх Неофит. Новината бе оповестена на 24 февруари 2013 год. от тогавашния говорител на Патриаршеския избирателен църковен събор, митрополита на САЩ, Канада и Австралия, Йосиф, след осъществения  в два тура петчасов патриаршески избор.

По време на интронизацията, новоизбраният Български патриарх Неофит  отправи към Бога тази  молитва за бъдещото си служение:

„Всесилни Боже, Отче на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, Когото си поставил за Пастиреначалник на Твоята света Църква, Който избра Своите свети ученици и апостоли, от които ние, приемайки доброто познание, се просветихме чрез Твоя Свети Дух и се научихме да вярваме в Тебе. От тях, чрез приемството на благодатта на Светия Дух, съм поставен и аз недостойният Твой раб да ръководя духовното стадо на Българската православна църква, да наставлявам нейните членове към спасение и да ги приведа към Твоето Небесно Царство. Ти, Господи, Владико мой, настави ме в делата, за които си ме поставил, дай ми разум и ме насочвай в това велико и отговорно служение. Отвори устните на мен грешния и научи ме да се моля както подобава за всичко потребно. Ето, със страх заставам пред Тебе, предоставяйки на Твоята безкрайна милост моята смирена душа. Направлявай моя живот към тихо пристанище и ми покажи пътя, по който да вървя. Защото Ти си, Който управлява чрез слово всяка твар със силата на Твоята неизказана премъдрост. Дарувай дух на разум на моето незнание. Осени моите дела с дух на страхопочитание към Тебе. Обнови в моето сърце правия дух. Утвърди ме със силен дух против съблазните на моите мисли. Та, като съм наставляван всеки ден чрез Твоя благ Дух към полезни дела, да изпълня достойно Твоите заповеди. Нека ми бъде за спасение изпросената над мен Твоя благост. Всемилостиви Господи, дарувай Твоята щедрост на моето паство, за да го приведа към Твоите небесни селения, та всички ние с едни уста и с едно сърце да възхвалим Тебе, Единия Бог в Троица прославян – Отец, Син и Дух Светий, сега и винаги, и во веки веков.”

В трудни за Църквата и обществото ни дни на съдбовни сътресения, сред които световната пандемия от Ковид 19 и войната  в съседство, започнала на същата дата – 24 февруари – преди две години, Негово Светейшество патриарх Неофит  води повереното му от Бога паство с любов, търпение и мъдрост.

Със синовна благодарност и любов му пожелаваме здраве, дългоденствено и мирно житие, и благодатно служение за благото на българския народ и мисията на светата Православна църква в България.

На многая лета, Светейши Владико!

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...