Търговци в храма



Тази година поради рестрикциите, свързани с епидемията на коронавируса, традиционният обичай на хвърлянето на кръста във водите на Богоявление беше, както изглежда, възпрепятстван на много места. Жалко, защото тази хубава стара традиция, дошла при нас от вековете, е част от самобитността на нашата църква и народ и не заслужава да бъде прекъсната или забравена поради някакви временни обстоятелства.

Някъде обаче хитроумни и предприемчиви дейци намериха “решение” за проблема. В един благоевградски храм хвърлянето на кръста беше заменено с… наддаване за кръста. В съответствие с някаква си уж “благочестива традиция” (?) свещениците от храма изложиха кръста на… търг. В църковния двор пред събрания християнски народ предприемчивите свещенослужители започнаха, като назначиха минимална цена за него – 50 лева.

И наддаването за кръста започна. Сто лева…,  сто и петдесет…,  двеста…,  двеста веднъж…, двеста два пъти…, двеста три пъти… и така нататък – както става обикновено пазаренето по разни търгове и разпродажби.

Петдесет лева начална цена за Христовия кръст. Не съм знаел, че той струва толкова. Ако това ви се вижда малко, спомнете си, че и Спасителят навремето е бил оценен само за трийсет сребърника (цената на една нива). Толкова е дал светът за своя Създател и Изкупител. Впрочем, наддаване тогава не е имало – може би цената е щяла да се повиши…? Но очевидно хората по онова време са били прекалено наивни и прости, за да разберат възможностите на търговските хитрини и маркетинговите трикове.

Фотография на корицата: Цветелина Панова

Ако Спасителят навремето е струвал в очите на хората трийсет сребърника, то Неговият кръст днес в България се оценява на една сравнително по-скромна сума – петдесет лева. Но ако Спасителят е бил оценен в пари от Неговите врагове – фарисеите и садукеите, то днес кръстът Му бива осрeбряван и използван за търговия и печалби от вярващи в Него, от Негови служители. Тъжно.

Какво да кажем за всичко това? Какво може да се каже тук? Търговците пак влязоха в храма! Отново светините се купуват и продават, и то публично, пред очите на всички. Къде си, Христе, за да размахаш бича Си и да прекатуриш сергиите на хитреците?

Остава да се обърнем и към Светия Синод. Какво мислите, уважаеми църковни власти, за тази “благочестива” търговско-маркетингова инициатива? Ще има ли някаква оценка за това? Или всички пак трябва да си затворим очите?

Очакваме отговор!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...