Одежда на преп. Параскева Епиватска бе дарена на Русенска епархия



Втора одежда, покриваща честните мощи на св. Параскева Епиватска в гр. Яш, Румъния, и над 30 тона хранителни продукти бяха дарени на Русенска епархия от представители и доброволци на румънски организации. Документът за дарение на одеждата на светицата бе подписан от митрополита на Молдова и Буковина Теофан.

На кратка церемония, организирана на митническия пункт, дарението бе посрещнато от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, г-н Пенчо Милков, кмет на Община Русе, г-н Пламен Нунев и други официални лица. След това реликвата бе отнесена с литийно шествие до манастира „Св. Димитър Нови“ край с. Басарабово.

Крайната дестинация е Копривецкият манастир край гр. Бяла, чийто покровител е преп. Параскева. Първата одежда беше дарена преди две години на църквата на името на светицата в Русе.

„Искам да изкажа своята благодарност към Негово Блаженство патриарх Даниил, който даде благословия да получим още една одежда, която е покривала нетленното тяло на нашата преподобна майка Параскева – Петка. Света Параскева е особено почитана в България, тъй като мощите ѝ са се съхранявали известно време в градовете Търново и Видин“, каза Русенският митрополит Наум.

Негово Преосвещенство също изрази своята благодарност към митрополита на Молдова и Буковина Теофан, и митрополита на Ардеал (Трансилвания) Лаврентий.

Архим. Антим Мануилов, протосингел на Видинска митрополия, благодари за дарението от хранителни продукти.

„Известно е, че северът на България, особено Видинска епархия, е много беден“, каза той.

Дарението от хранителни продукти бяха предоставени от фелдшери доброволци от Free Union Association 2015 RAT в гр. Брашов, от президента на Федерацията на румънските превозвачи г-н Йон Збърня и от членове на Православния военен орден „Света Мария“, водени от г-н Ливиу Панделе.

Продуктите бяха предоставени с превозни средства на Федерацията на румънските превозвачи, която спонсорира даряването заедно с Културната асоциация „Аурел А. Мурешану“ в гр. Брашов. Хуманитарната помощ от хранителни продукти бе разпределена за раздаване на нуждаещи се семейства от Северна България в Русенска и Видинска епархия.

 

Източник: doxologiainfonews.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...