Издателство Омофор през 2008 година



 

Изминалата година беше една от успешните за Издателска къща "Омофор" на фондация Покров Богородичен. В ръцете на нашите читатели попаднаха много интересни книги – биографията на о. Серафим Роуз, романът "Кълбо и кръст" на Честъртън, празничният катехизис "Въплътилият се Бог", "Посланието на Библията" на Дж. Кронк и други – общо 8 нови заглавия.

 

За 2008 година издателството планира публикуването на 14 нови заглавия, с които, надяваме се, ще зарадваме своите читатели. Това са:

Преподобният Максим Изповедник и византийското богословие, С. Л. Епифанович
Книгата е фундаментално изследване върху богословието на преп. Максим Изповедник и разкрива всички аспекти от творческия характер на неговата система – аскетика, богопознание, онтология, антропология.

Ялдаваот: история и учение на гностическата религия, архим. П. Стефанов
Първо систематично изследване на български език върху историята и теорията на тази еретическа система в разнообразните й форми, превъплъщения и влияния в продължение на последните две хилядолетия.

БПЦ – социо-исторически анализ на развитието на отношенията между църква, народ и държава в България, Джеймс Хопкинс
Книгата представлява историческо изследване, посветено на Българската православна църква, нейната роля и връзката й с българската държава. На фона на обстойно разглеждане на византийската и османската епоха, вниманието на автора е съсредоточено върху новата история – ХІХ и ХХ век и църковно-държавните отношения в късния османски, в комунистическия и в следкомунистическия период.

Старец Силуан, архим. Софроний (Сахаров)
Книгата е посветена на живота и писанията на стареца Силуан. Авторът е създал достоверен духовен портрет на стареца Силуан, който по пътя на подвижническия живот стига до духовно съвършенство, придобива великите добродетели на смирението, духовната мъдрост и любовта към Бога и ближния.

Св. Тома от Аквино и св. Франциск от Асизи, Дж. К. Честъртън
Две забележителни личности от Средновековието, през погледа на съвременния християнски апологет Честъртън.

Изкуството на иконата: богословие на красотата, П. Евдокимов
Книгата е посветена на темата за църковното изкуство и включва въпроси като космология, църковна символика, както и вечния стремеж на човека към неизречимата красота на Небесния Йерусалим. В светлината на „богословието на красотата” се дава оценка на светската култура и се разкрива богатството на православната икона.

Два милиона километра в търсене на истината, Клаус Кенет
Авторът К. Кенет, който е наш съвременник разказва за духовните си лутания и перипетии в личния си път към Православието.

Пътят на Христос, Т. Стилианопулос
Книгата е съвременно изследване в областта на библейското богословие.

Стълб и крепило на истината, Павел Флоренски
Книгата на известния руски религиозен мислител и православен богослов представя теория, обединяваща изследванията в областта на лингвистиката, изкуствознанието и философия на културата.

Пеещо сърце, И. Илин
Една книга, износена в сърцето, написана от сърце, която говори за сърдечното пеене. Не я препоръчваме на безсърдечния читател.

Вярата на отците, проф. Джордж Драгас
Книгата е систематичен труд в областта на светоотеческото богословие.

Приказки от стари времена, Ивана Бърлич-Мажуранич
Книгата е на известната хърватска писателка, известна още като "хърватския Андерсен" заради виртуозността й в детския разказ и "хърватския Толкин", заради потапянето в света на митологията.

Думи от обич за малки и големи, Дорина Пашмакова
Детска книжка за малки и големи. Оформена като молитвени послания, в които се отразява светът като Божие творение през очите на детето.

Пътят на Касандра или приключения с макарони, Юлия Вознесенская
Новият приключенски роман на авторката на „Моите посмъртни приключения”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...