Патриарх Неофит: Да призоваваме Пречистата да измолва от своя божествен Син мир и благодат за целия свят!



ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В светлия ден на всеобща възхвала на Пресвета Богородица, въздигаща се от земята към Небесата в тайнството на своето дивно Успение, духовно се присъединяваме към удивлението и радостта на цялото творение, за да прославим достойно тази, която първа осъществи в пълнота предназначението на човека, съединявайки земното с небесното. В този ден на всемирно тържество на нашата вяра и утвърждаване в непомрачимата ни надежда, заедно с ангелското войнство свидетелстваме за първия плод на Христовата победа над смъртта. И затова със синовна благодарност към Бога и подобаваща възхвала към нея – нашата небесна Всецарица и неизменна ходатайка пред Него за човешкия род, с ликуващи сърца и души, преизпълнени с чиста радост, славословим: „Всяко ангелско естество те превъзнася, Богородице, всички човешки родове те славим, майко Божия, и почитаме твоето пречестнò Успение, Царице, защото чрез тебе земните се съединяват с небесните, и заедно пеят на Бога: Алилуия“ (из Акатиста на Успение Богородично).

Участници в това всепобедно славословие днес сме и ние, макар и думите ни никога да не са достатъчни, за да изразят в пълнота цялата нежна любов и преклонение, които ни изпълват, когато пред духовния ни взор е пречистият образ на Божията майка. Нея имаме всеки ден в молитвите си, редом до нейния божествен Син и наш Бог, Господ Иисус Христос; на нея и нейното майчинско застъпничество възлагаме надеждите си; на нея се молим и казваме: „Всичкото си упование на тебе възлагаме, майко Божия – запази ни под Твоя покров!“. Защото знаем, че в нейно лице всякога имаме най-вярна ходатайка пред Божия престол за целия човешки род.

Днес, в деня на земната и небесна прослава на Пречистата и преблагословена Дева, отново измолваме нейното небесно застъпничество – за себе си и за всички страдащи и угнетени, унизени, оскърбени и онеправдани; за онези, които са прокудени от своя дом и родина, и за всички, на които по един или друг начин е била отнета радостта от живота и безутешно скърбят в своята горест, болка и мъка. Нека над всички тях Божията майка да разпростира своя Покров и да ги предпазва от всяка беда и зло обстоятелство!

Горещо я умоляваме днес да обгръща със своята майчинска любов и състрадание и всички невинни жертви на военни конфликти и всяка въобще форма на агресия от човек към човека, измолвайки спасение и вечен покой за тези, чиито живот е преждевременно погубен – в резултат от продължаващото в света действие на злото. За всички тях, навсякъде по света, тя да ходатайства пред своя Син и наш Бог, да им дарува Той Своята божествена милост, Своето спасение и вечен покой.

На празника Успение Богородично отново си спомняме най-важното за нашата спасителна вяра, а именно че смъртта и гробът не са последната участ на човека, защото не за това Бог е сътворил човека (срв. Прем. Сол. 1:13), а за пълнота на богообщението, за богоуподобяване и живот вечен.

Нека усърдно да търсим и просим това могъщо нейно ходатайство. Да призоваваме Пречистата да измолва от своя божествен Син мир и благодат за целия свят, блага воля между всички човеци и прекратяване на всяко човеконенавистничество и богоборчество, опетняващи Божия образ в нас. Да я молим да разпростира над целия свят своя Покров, за да предотвратява всяка агресия и войнолюбие, особено когато те засягат братя по вяра и род, което с болка и свити сърца наблюдаваме и днес в православна Украйна и за чието прекратяване отправяме всеки ден нашите горещи молитви към Всеподателя.

„На тебе, Богородице, Поборницата-воевода, ние, твоите раби, избавени от злини, пеем победни и благодарствени песни. И понеже имаш непобедима сила, от всякакви опасности ни освободи, та велегласно да ти пеем: радвай се, Невесто неневестна!“.

По молитвите на Пресветата небесна Царица и всякога Дева Богородица Божията любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!

Честит и благословен празник!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Източник: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...