Гръцката православна църква канонизира десетки мъченици и изповедници



На 14-15 юли в Атина, на заседание на Светия Синод на Гръцката православна църква, бяха канонизирани десетки нови светци, в това число мъченици и изповедници.

Сред 52-мата новоканонизирани Божии угодници има седем епископи, които мъченически завършват живота си в името на Христа през април 1821 г. заедно с Константинополския патриарх Григорий V – Евгений Анхиалски, Йосиф Солунски, Григорий Деркийски, Дионисий Ефески, Доротей Адрианополски, Атанасий Никомидийски и Йоаникий Търновски. Всички те са екзекутирани от османските власти в началото на Гръцката война за независимост, завършила през 1832 г. с подписването на Константинополския мирен договор.

Тялото на патриарх Григорий било провесено от турците на портите на Патриаршията в продължение на три дни и три нощи за назидание, и след това хвърлено в морето, въпреки че той не взема участие в революцията (Патриархът е канонизиран на стогодишнината от смъртта си).

Синодът прослави също митрополит Платон Хиоски и още 43 души, измъчвани от османските войски по време на клането в Хиос на Разпети петък 1822 година. Списъкът включва свещеници, дякони, йеромонаси и монаси. Властите решават да екзекутират жителите на остров Хиос заради подкрепата им към борбата за независимостта на Гърция.

Светият Синод постанови канонизацията и на монаха Анастасий (Гордиос; 1654-1729), най-влиятелния духовник от епохата на турското владичество. Той е един от така наречените „учители на нацията“ и е смятан за предтеча на съвременната гръцка просвета. Честната му глава се пази в манастира „Света Параскева“ в района на Аграфа (Гърция).

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...