Частици от мощите на св. Трима светители ще бъдат посрещнати в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“



moshti_trimata-svetiteli В столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ (ул. „Г. Вашингтон” 47 – Женския пазар) тържествено ще бъдат посрещнати частици от мощите на св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст по случай наближаващия празник в тяхна памет, който се чества на 30 януари.

Светите мощи са получени като дарение от Балканското атонско сдружение (БАС) и ще останат за постоянно в храма за молитвено поклонение.

За да получат светинята, на 19 и 20 януари тази година, когато атонските монаси честват празниците Богоявление и св. Йоан Кръстител, за Света гора замина поклонническа група от храм „Св. св. Кирил и Методий” и БАС, начело с председателя на храма ставр. ик. Александър Георгиев и председателя на БАС Андрей Кристов. Там поклонниците посетиха параклиса „Св. Архангели” на Керасия, където монаси-келиоти им предадоха светинята.

Частиците от мощите на светите Трима светители ще бъдат посрещнати в храма около 18 ч. на 29 януари, когато ще започне Всенощно бдение.

На 30 януари, Деня на св. Трима светители, в храма ще бъде отслужена празнична св. Литургия, чието начало е 9,30 ч.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...