Подаръкът на Путин



 

Народ Инфо

По време на посещението си в България руският президент Владимир Путин подари на президента Георги Първанов и българския патриарх Максим книгата на изтъкнатия съвременен руски богослов схиархимандрит Йоан (Маслов) – "Симфония", ръководство за духовен живот според творенията на св. Тихон Задонски. Позвъних в България и помолих за коментар хората, които имат отношение към това събитие: йерарсите на БПЦ – Сливенския митрополит Йоаникий, Ловчанския митрополит Гавриил, а също и ректора на Московската педагогическа академия Елена Крилова, която беше в София през този ден.

Николай Холявченко: Дядо Йоаникий, как оценявате този факт? Какво е значението му за руския и българския народ, за нашата Църква?

Митрополит Йоаникий: Духовната връзка е най-ценното в този дар. Връзките между Русия и България са съществували винаги, но на този ден ние в България говорихме повече за Русия, за руския език, руската култура. Нямам думи, за да изразя това, което чувствам.

Това е велика книга, и тя не е непозната в България: можете да я намерите в големите библиотеки на страната. Тя има твърде важно значение за духовното развитие на хората. Отец Йоан много се потруди върху нея.

Николай Холявченко: Доколкото знам, Вие сте познавал лично отец Йоан?

Митрополит Йоаникий: Не просто го познавах – той беше моят изповедник, духовник, ходех при него едва ли не всеки ден, когато живеех в Русия. Бяхме много близки. И затова всичко, което е свързано с Русия, е особенно скъпо за мен.

Николай Холявченко: Искам да Ви питам още за едно нещо. Вече два пъти в България се провеждаше форумът "Глински четения". Вие участвахте най-непосредствено в работата му. Как оценявате този педагогически форум?

Митрополит Йоаникий: Това е изключително важно дело, и огромна благодарност заслужават всички, които помогат за организацията на форума. Твърде много добри начинания са дошли при нас от Русия, и този форум е сред тях.

Обадихме се и на ректора на Московската педагогическа академия Елена Крилова.

"Голяма е моята радост – сподели Елена Олеговна, – че тази книга, по която вече отдавна работим с младото поколение в Русия, която вече отдавна за нас е ръководство за духовно и нравствено възпитание, стана известна и в България. Сигурна съм, че много хора в България ще я прочетат и ще я използват в своя живот. Велико нещо е да помагаш на хората в техния духовен живот. Много се радвам, че именно този труд за духовно-нравственото възпитание беше подарен от президента Путин на българския патриарх Максим и президента на България Георги Първанов.

"Симфония" е издадена на български по инициатива на Фонд "Св. Александър Невски", и особен принос за това има митрополит Йоаникий, който дълги години е бил близък със схиархимандрит Йоан – отец Йоан е бил неговият духовник. Митрополит Йоаникий е вложил немалко усилия в работата по превода на български и е участвал най-активно в подготовката на изданието.

Митрополитът ми каза за голямата си радост от това, че трудовете на отец Йоан, които хранят духовно хората в Русия, ще хранят сега и българския православен народ. Той каза, че духовният живот е най-важното за човека".

В свитата на патриарх Максим на този ден беше и Ловчанският митрополит Гавриил.

Николай Холявченко: Владико, Вие участвахте в срещата на президента Путин и патриарх Максим. Бихме искали да научим от Вас повече подробности за това събитие.

Митрополит Гавриил: Да, аз присъствах при това. Ние чакахме руския президент в храма "Св. Александър Невски". Когато той пристигна, ние излязохме от олтара и нашият патриарх Максим се обърна със сърдечни думи към Владимир Владимирович. След приветствието и думите "добре дошли в този свят храм" той му разказа, че храмът "Св. Александър Невски" е построен като знак на благодарността на българския народ към Русия за освобождението от турско робство, и затова за патрон на храма е избран св. благоверни княз Александър Невски – небесният покровител на руския император Александър II, чието дело е освобождението на България. Патриархът пожела на президента на Русия Божия помощ и много сили за неговата забележителна държавническа мисия. Когато му каза, че и той е руски възпитаник, президентът бе трогнат, в очите му видях сълзи.

Николай Холявченко: Вие споменахте руския княз Александър Невски, който е един от най-почитаните светци в Русия. Ние имаме Фонд, който носи името му. Книгата на схиархимандрит Йоан "Симфония", посветена на творенията на св. Тихон Задонски, която президентът подари на патриарха, е преведена на български със съдействието тъкмо на Фонд "Св. Александър Невски". От българска страна участваше митрополит Йоаникий. Може ли да се каже, че тази книга се връща с духовна мисия на Балканите, подобно на това, както някога делото на светите братя Кирил и Методий е дошло от България в Русия?

Митрополит Гавриил: Да, така е, наистина. Тази книга е полезна не само за вярващите в Русия, но и за всеки православен човек у нас и навсякъде. Тя се появи наскоро у нас, но вече предизвиква голям интерес. Засега само владика Йоаникий я разпространява като дарение, но ние се надяваме, че в бъдеще тя ще стане по-достъпна. Мисля, че когато хората се запознаят с нея, тя ще остави най-дълбоко впечатление в душите им. Мнозина от нас знаят руски, но не и младите хора, и затова е много добре, че тя е преведена на български.

Николай Холявченко: Може ли да се каже, че по този начин духовните връзки между славянските народи, имащи хилядолетна история, биват продължавани?

Митрополит Гавриил: Да. Разбира се. При нас в България хората, особено вярващите, почитат твърде много руските светци. Много книги се превеждат от руски, много се чете и на руски. Така че връзката между нашите народи отново беше потвърдена. Уважаваме много вашия президент, радваме се, че той прави всичко, за да бъде Русия могъща православна държава. И това, разбира се, оказва влияние върху всички православни народи в света.

Ще добавя, че с визитата на вашия президент беше открита "Годината на Русия в България", след която ще има "Година на България в Русия". Отдавна висшите руски държавни мъже не бяха говорили за важността на връзките с България. За нас това означава много, и преди всичко, че България отнова е придобила важно значение за Русия.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...