Представяне на книгата „Мария от Охрид“ от Антон Баев в СофияКнигата е отличена в Националния конкурс за християнски роман 2022 г., организиран от фондация “Покров Богородичен” и портала „Православие България“,

и

ще бъде представена от езиковия редактор Венета Дякова, с участието на Деян Енев

Премиерата на новата книга на Антон Баев „Мария от Охрид“ („Омофор“ 2023) ще се състои на 16 октомври (понеделник) от 18:30 ч. в ателие-книжарница „Къща за птици“, ул. „Проф. Асен Златаров“ 22, гр. София.

Книгата, отличена в Националния конкурс за християнски роман за 2022 г., организиран от фондация “Покров Богородичен” и портала Православие България, ще бъде представена от езиковия редактор Венета Дякова. Думи от Деян Енев.

Мария от Охрид“ е симфония от два романа в един – художествен и фактологичен. Осем герои разказват историята на осем езика, събрани в един балкански език или по-точно – в майчин правоговор. С почерка на задълбочен изследовател и ерудиран журналист, Антон Баев борави със завидна лекота с художествения текст, подбира и подрежда думите като скъпа майчина броеница, която отброява крачките по трудния път на вярата и ни води по острието на историческите събития. Наред с църковнославянския език, в текста се редят в хармонично звучене изрази и от другите балкански езици, които, под изящното дирижиране на автора, затуптяват в един ритъм.

Романът гради и надгражда една вълнуваща многолетна историческа картина, на места пòтресна с ужасиите, на места пълна с красотите Божии и земни, а на места те разсмива с благодушния слог на разказвача… В своеобразната композиция на романа авторът потопява читателя бавно (не и без словесна самонаслада), както полека се навлиза в река, и го води покрай историческия цикъл на деянията български – църковни, екзархийски, обществени, политически – деяния, които авторът ще нарече възрожденското новобългарско зачатие. А читателят сам ще навлезе по излъскания калдъръм на миналото, спомените и паметта, вечно люшкаща се между вярата и обичта към Бога, и земната любов към човека.

Венета Дякова

Публицистичният и художествен похват, пъстрата езикова палитра, задълбочените исторически изследвания, емоционалният и затрогващ разказ за любовта и смъртта, разпалването на въображението до неподозирани мащаби – са само част от достойнствата на романа, които го отвеждат до едно от най-високите места в съвременната християнска литература.

Антон Баев е поет, белетрист, литературен критик, литературовед и журналист. Роден е през 1963 г. в Пловдив. Завършва Английската гимназия в родния си град (1982) и Българска филология в Пловдивския университет „Св. Паисий Хилендарски“ (1989). Специализира журналистика в Университета на Айова, САЩ (1994). През 2009 г. защитава дисертация по нова българска литература в Института за литература при БАН. Работи като библиотекар, хоноруван преподавател в Пловдивския университет, главен редактор на в. „Марица“. Основател е на „Пловдив онлайн“ и други информационни сайтове, както и на два вестника. Създава ежегодния Международен фестивал за поезия „Орфей – Пловдив“. Автор е на шест романа, девет стихосбирки, три сборника с разкази, три монографии и книга с фрагменти. Носител е на множество литературни награди. Негови творби са преведени на 15 езика.

Венета Дякова е филолог, журналист, дългогодишен преподавател по български език, преводач, редактор и автор на десетки книги с християнска тематика.

Деян Енев е филолог, журналист, автор на двайсет и три книги – сборници с разкази, есета и очерци за писатели, както и на една стихосбирка. Лауреат на литературните награди „Христо Г. Данов“, „Чудомир“, „Йордан Йовков“, „Йордан Радичков“ „Хеликон“ и „Златен ланец“. Носител на орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен.

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК>>>

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...