„Между вярата и разума. Първи въпроси“ от проф. д-р Димитър Попмаринов – настолна книга за цял живот



По пътя си вярващият и мислещ човек се опитва да следва пресечните точки между духовното и емпиричното знание, между вярата и науката, между знанието и съзерцанието. И когато решава, че най-после е успял, поредната криза разтърсва света ни, човечеството е подложено на ново изпитание, а отделният човек е изправен пред съвършено нови избори и дилеми.
В края на тази изнурителна година, когато въпросите отново търсят правилните отговори, а вярващият – своя път, като задължително настолно четиво се явява петото, преработено и допълнено издание на „Между вярата и разума. Първи въпроси“ от проф. д-р Димитър Попмаринов („Омофор“, 2023). В отговор на множество запитвания по актуални теми и събития, проф. Попмаринов разглежда дискусионните понятия и категории в нов ракурс, така че да бъдат обяснени на разбираем език и да отговорят на търсенията на съвременния човек. Някои от въпросите следват човечеството през цялото му съществуване, а в отговорите се преплитат религиозна вяра, философия, наука, житейски опит:

„Екзистенциалната криза днес е основен проблем както за отделния човек, така до голяма степен и за човечеството като цяло. Макар физическото оцеляване все още да е основна грижа на много днешни общества, в началото на всичко стои въпросът за смисъла. Неслучайно всички питания относно живота на човека, поставяни от древността до днес, по един или друг начин се свеждат именно до смисъла. Също така, по един или друг начин те водят до религията, до вярата на човека и изградената на нейна основа ценностна система“.

Проф. д-р Димитър Попмаринов е преподавател по старозаветна библеистика, един от първите преподавателии два мандата декан на основания през 1991 г. Православен богословски факултет във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Специализирал в Русия, Швейцария, Холандия. В продължение на много години е участник и лектор в множество научни прояви у нас и в чужбина. Автор е на книгите: Религиите (кратък речник, в съавторство), Фондация „Минерва“, 1994; Синът човешки. Образът в книга Даниил и междузаветната неканонична и апокрифна литература“ („Омофор“, 1999; второ издание, „Омофор“, 2021); Кратко въведение в Свещеното Писание на Стария Завет („Фабер“, 2001;); Съвременни богословски проблеми (първо изд. „Фабер“, 2001; второ изд. „Омофор“, 2004); Orthodox and Wesleyan Spirituality. Lectures, Republic of Korea, превод на кор. език, 2011; Библейско богословие: академични есета („Омофор“, 2018); в съавторство: Свещеното Писание – Херменевтика – Богослужение – Диалог (Омофор, 2018), Между вярата и разума (четвърто издание „Омофор“, 2020) както и на редица научни студии, доклади и статии в български и международни издания.

В настоящото издание, чрез кратки есета, проф. Попмаринов разисква сложни богословско-философски и житейски въпроси, поставени му както от студенти, така и от читатели. Книгата е своеобразен разговор с читателя, в който се изясняват ключови категории и концепции от проблематиката на библеистиката и богословието.
С научна ерудиция и академична всеотдайност авторът обяснява и анализира симбиозата между вярата и знанието, отношенията между науката и атеизма, въпросите за съществуването или несъществуването на Бога, за добро и зло, за вечността, времето и безкрайността:

„Религиозната вяра е най-интимната сфера в човешкия живот; по-интимна и от съпружеските отношения. Тя не е константа! Тя минава през възходи и падения, през съмнения. Различните учени и известни личности, които биват цитирани в полза на едната или другата теза – за вярата или неверието в Бога – в различни етапи от живота си са правили едни или други изказвания, от които невинаги може да се извеждат крайни твърдения. Така например, атеистите извличат от творбите на Ч. Дарвин аргументи, че той е атеист. Теистите от, своя страна, привеждат други аргументи от личния му живот, изказвания и писания – че той е теист. Подобна полемика има около А. Айнщайн и др. учени, особено с неговото писмо, което е написал до философа Ерик Гуткинд):
Алберт Айнщайн: „Колкото повече се занимавам с наука, толкова повече вярвам в Бога”;
Вернер Хайзенберг: „Първата глътка от чашата на природните науки прави човека атеист, но на дъното на чашата го очаква Бог”;
Макс Борн: „Много от учените вярват в Бога. А онези, които казват, че заниманията с наука правят човека атеист, са вероятно някакви жалки хора”;
Робърт Миликан: „Никога не съм познавал човек със здрав разум, който да не вярва в Бога.”

Много са въпросите, които проф. Попмаринов разисква в своите есета, но един от тях е особено актуален в тежките дни на кризи, пандемии, войни: Защо Бог ме наказва? Ето как авторът отговоря на този отчаян зов:

„В светлината на горепосочените библейски основания искам да повторя отново, че не Бог ни наказва, а че ние се наказваме сами – както отделният човек, така и човечеството като цяло. Изборът ни е грешен, и това, което се случва, е следствие на нашия избор (ср. Сир. 15:14-17) на посоката. Ние избираме тъмнината, да сме далече от Бога. И когато сме в тъмнината, разбираме, че там има много неизвестни, неща, в които се препъваме, опасности, които ни дебнат. Там обитават непознати нам същества. (…) Човечеството разчита изключително на себе си, смята единствено на основата на политиката, технологията, на науката да реши въпроса. Въпросът е, че, след като го реши, вървейки в тази посока, ще има среща в тъмнината с нещо друго, неизвестно – демоните на падналия свят, – което е много по-опасно и което няма как да се предвиди. И така ще бъде, докато не тръгне по правилния път, не потърси светлината на Бога.“

Потърсете петото, преработено и допълнено издание на „Между вярата и разума. Първи въпроси“:

За поръчки от издателството: фондация „Покров Богородичен“, издателство „Омофор“, бул. Черни връх 68, София 1470, тел. 0886 149 991, Ивайло Недков.
За онлайн поръчки от сайта на издателство “Омофор”ТУК>>>
За онлайн поръчки от ателие – книжарница „Къща за птици“: ТУК>>>

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...