Първи подкаст на списание „Свет“: Какво не знаем за манастирите в България



Единственото българско онлайн списание за религия, култура и пътешествия излиза и със своя първи подкаст. В търсене на светлината и на света отвъд себе си, „Свет“ вече 14 години с лекота ни води по дългите и живописни пътища на духовността и вярата, осветявайки и най-тъмните кътчета по пътя.

Вече може да се впуснем в поредното извисяващо духа пътуване и да обогатим вътрешния си свят, докато буквално пътуваме из външния. А какво по-благотворно пътуване от това до манастирите в България! Именно на тях е посветен и първият епизод на подкаста.

Главният редактор, Илиана Александрова, влиза в ролята на културен и духовен гид за хората, които искат да се запознаят с българските манастири, но не знаят откъде да започнат. Увлекателни и изкусни са разказите както за по-известни места, превърнали се в туристически дестинации, така и за по-малко познати, а също толкова интересни малки манастири, разпръснати из цялата страна.

„Образование на български означава придобиване на облик, т. е. уподобяване на Бога, Който е последна инстанция на познанието на човека изобщо“ – пише Стефан Чурешки в статията си за Рилския манастир като просветен и образователен център на Балканите. Тази мисъл обяснява и фундаменталното значение на манастирите в историята на българската просвета и книжнина.

Разказът за българските светини – големи или малки, известни или свенливо сгушени в пазвата на планината – е толкова жив и пълнокръвен, че слушателите са не просто съпричастни към историята им, но и мислено се пренасят в тях.

Дигиталното пътешествие на „Свет“ предизвиква и вдъхновява да посетим най-големите ни културни и исторически богатства, да преживеем красотата и мъдростта им, а накрая смирено да останем единствено със себе си пред смуглата мараня на тамяна. То припомня, че в природата нещата не се делят на добри и лоши и никой мрак не е пълен.

Насладете на живописното и вълнуващо пътуване из българските манастири на следните платформи:

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...