Вярващи ли са българите?В навечерието на Великден „Галъп интернешънъл“ оповести резултатите от национално представителното изследване на религиозните нагласи на българите.

Резултатите показват, че близо 4.6 милиона пълнолетни българи (от около 5.5 милиона пълнолетни българи у нас) се определят като православни, а 500 хиляди – като мюсюлмани. Атеистите са 3% или над 150 хиляди души. Останалите представляват други изповедания или не могат да отговорят.

Близо 3.2 милиона пълнолетни българи твърдят, че вярват в Бога (58%), а 2.8 милиона се самоопределят като истински религиозни.

Авторите на изследването стигат до извода, че за българина принадлежността към дадено вероизповедание е преди всичко обществено-политически етикет и се споделя широко, но истинската религиозност и вярата в Бога не са толкова присъщи у нас – България е малко под средните нива на религиозност по света.

В световен мащаб 62% от хората се определят като религиозни, 25% се определят като нерелигиозни, 9% избират опцията атеисти, а останалите не могат да отговорят. За вярващи в Бога се определят 71%.

Църквата пък у нас се ползва с високо доверие на фона на повечето институции (41% сега заявяват доверие, а 36% – недоверие). Години наред доверието остава на нива над 40%, достигащи и до над 50% и е трайно по-високо от недоверието. Изборът на патриарх Неофит през 2013 г. повиши доверието, но различни скандали в годините след това очевидно оказват влияние и водят до моментни колебания…

Изследване на „Галъп интернешънъл“ от 2013 г. показва, че българите свързват Църквата с редица хронични проблеми като “връзки с бизнеса и луксозен живот на духовници, липса на достатъчно близка до ежедневието на хората дейност, намаляване на ролята на религията в съвременното общество, принадлежността на висши духовници към бившата Държавна сигурност, дейността на секти, ролята на атеистичното управление в близкото минало, липсата на добре подготвени духовници, липсата на достатъчно уважение към църквата от страна на хората и др.”.

 

Източник: Галъп интернешънъл

Снимка: E-burgas.com

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...