Зависимостта на висшия клир от властта и тайните служби преди 1989 г.Може да харесате още...

9 Отговори

 1. Теология ШУ каза:

  Раят съществува –
  http://www.book.store.bg/p65078/raiat-syshtestvuva-tod-byrpo-lin-vinsent.html

 2. К.Стефанова каза:

  Бог, Който е създал окото, не вижда ли? Но търпи… А ние кои сме?………….. Да пази Бог от такъв бяс !

 3. Gloria каза:

  Сега се чувствам по-омерзена, отколкото в деня на обявяване на досиетата на 11-те митрополита. Защо ли?

  Защото очаквах покаяние на духовни водачи!!! Защото очаквах да надскочат гордостта и малодушието си и да признаят, че тщеславието ги е погубило в духовен план! Защото комуто много е дадено, много и ще се иска! Защото очаквах да разкажат за похватите на атеистичния режим и да се разграничат от него! Те са публични личности и не може да се спотайват. Да признаят: да, по нареждане на партията спирахме литиите, неделните беседи в храмовете, заточвахме добрите пастири от цветуща енория в дън земя. Прости ни, Господи, предадохме Те! Сега не ни остава нищо друго, освен до края на дните си да плачем за греховете си.

  Но не. Ние показваме, че съвестта ни е прегоряла и солта е обезсоляла.

  И аз ви показвам червен картон. Моисей е водил народа си 40 години, за да забравят миналото. Ние търпим 58 години. Стига. Да дойдат младите епископи, необременени от това тъмно минало. Господи, помагай!

 4. Т Георгиева каза:

  Глория, не бързай да се изказваш така категорично. [quote name=“Gloria“]Сега се чувствам по-омерзена, отколкото в деня на обявяване на досиетата на 11-те митрополита. Защо ли?
  И аз ви показвам червен картон. [/quote]
  Прочети и това.
  http://www.dveri.bg/content/view/14571/64/
  И понеже емоционално задаваш въпрос, ти отговарям – защото е възможно да си подведена Глория. Водена за носа като мечка на синджир, употребена и захвърлена…

 5. Цветомир Андреев каза:

  Кога ще видим превадането за очевидната зависимост на Горан Благоев от сили противни на Църквата … ?
  Или за манипулирането на общественото мнение – пак на същия и пак със същите цели?

 6. Иван Николов каза:

  [quote name=“Gloria“ Да дойдат младите епископи, необременени от това тъмно минало.[/quote]
  😀 Ами те тия „млади епископи“ на кого са Ученици бе Gloria..??!!
  От кого са „попивали святост“… докато са растяли в иерархията,не от същите ли, дето искаме да си отиват?! Я вижте само автопарка и личната бижутерия на един такъв „необременен“ от тъмно минало настоящ млад митрополит. Не Ви ли се струва, доста „обременен“ в настоящето си, въпреки монашеския си обет за нестяжение… Добре че поне с миналото си е наред,ама най -добре и тоя да вземе да си ходи барабар с „духовните“ си старци!

  А защо никой не се сеща за монах Никанор от Копиловския манастир?! Тоя е зарязал правенето на пари на Уолстрийт,за да стане монах и с това е доказал на Кого е избрал да служи…но е сбъркал с Църквата! В църква,в която митрополитите се интересуват най вече от правене на пари, такива като него епископи скоро няма да ги направят…

 7. мунчо каза:

  Поклонение до св. Яков –
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-02-04&article=398419

 8. Данаил Николов каза:

  Из писмо на Нюйоркския митрополит Андрей до Иван Рогозаров от 15 февруари 1954 г.:
  Но мнозина казват: защо владици и попове в България в речите си хвалят в някои случаи правителството, което е тиранично-комунистическо, защо не излязат смело, открито и остро да го порицаят, да му се противопоставят? Питам: какво щеше да се спечели от това за Църквата и за народа? – Само нови жертви и по-тежки страдания, а може би неминуемо пълно разстройство на самата Църква. Питам: какво биха направили тия, които порицават Българските владици и свещеници, ако те самите [емигрантите ] днеска биха се намерили в България? Нашето духовенство начело със Св. Синод там са духовни мъченици. Те с трогателно смирение се подлагат на всевъзможни унижения и оскърбления, само и само да могат да запазят Църквата от тежестта на нанасящите й се от комунистите удари….
  [url]http://slivendnesiutre.wordpress.com/2012/02/05/из-досието-на-нюйоркския-митропол/[/url]

 9. Б.Йорданов каза:

  Може би и аз трябва да проверя дали не съм агент на ДС.
  Може някой от техните хора да е дошъл,да ме е питал колко е часа или какво е времето и след като съм му отговорил да ме е записал за агент на ДС.
  Аз вярвам в „едната съборна,апостолска православна църква.“Вярвам че епископите, ако и да са грешни,са едни
  от най достойните хора сред нашия народ.И кой съм аз та да ги съдя?И кои сте вие,та да ги съдите?Бог е този който ще ги съди най напред чрез тяхната съвест.
  Тази антицърковна пропаганда няма да навреди на вярващите,но определено ще навреди на обществото.