Зависимостта на висшия клир от властта и тайните служби преди 1989 г.Свидетелски разказ на един потърпевш от ДС – тази събота във "Вяра и общество"

В този брой ще ви разкажем за свещеник Георги Вукадинов от църквата ”Св. Георги” от софийския квартал „Дървеница” – от десет години насам той дава на всички ни затрогващ пример за истинското пастирско служение.

Без да парадира и търси евтина реклама, от десет години той намира начин да изхранва два пъти седмично по 150 души.

 

И в този брой продължаваме темата, зададена от осветляването на 11-имата митрополити като сътрудници на ДС. Ще видите агентурните биографии на последните двама от тях, духовните пастири на задграничните епархии на БПЦ – Йосиф, митрополит на САЩ, Канада и Австралия, и на Средно- и Западноевропейския митрополит Симеон.

С доц. Албена Танева – политолог и социолог от Софийския университет – ще говорим за дискредитирането на БПЦ от нейния висш клир и за нуждата от лекуване на раната, отворена с осветляването на досиетата. Нашата събеседничка е един от съставителите на сборника с документи за достойната позиция на Светия синод срещу държавата в защита на българските евреи през 1941-43 г. и като изследовател има компетентно обяснение защо подобно поведение срещу властта не се наблюдава от страна на архиереите след 9.IХ.1944 г. Според нея оправданието, че митрополитите не са имали друг избор, освен да приемат сътрудничество с ДС, защото „такова е било времето”, е една голяма манипулация и изместване на същината на проблема. „Църквата ще се изправи на крака, когато всички се отвратят от сгрешената идентичност на сегашните български архиереи” – смята доц. Албена Танева.

Водени от стремежа да разкрием всички гледни точки към проблема с бившите сътрудници на ДС в Църквата, ще ви срещнем и с хора, които преди 89-та не са сътрудничили на тайните служби, а са страдали заради своята вяра. Един от тях е зографът Ангел Радушев. Завършил Духовната академия през 70-те, той организира популярния за времето си „сам-издат” на православна литература, която получава от чужбина. Той я превежда и разпространява нелегално, в резултат на което попада в полезрението на ДС. Неговото дело за оперативна проверка с кодовото име „Зограф” е натрупано от сведенията, събирани чрез агентурата на ДС в Духовната академия, Софийската митрополия и Светия синод – все духовници и богослови.

Напомняме ви, че „Вяра и общество” се излъчва от 8.00 ч.  в събота по БНТ-1. Повторението е в петък (10 февруари) от 14.45 часа. Излъчването по БНТ Свят е в неделя (5 февруари) от 8.45. Може  да ни гледате и на електронната страница на предаването – „БНТ Продукции”, раздел „Религия и История” –  в сайта на БНТ www.bnt.bg. Всеки пореден брой става  достъпен за потребители след 12.00 ч. в събота. 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

9 Отговори

 1. Теология ШУ каза:

  Раят съществува –
  http://www.book.store.bg/p65078/raiat-syshtestvuva-tod-byrpo-lin-vinsent.html

 2. К.Стефанова каза:

  Бог, Който е създал окото, не вижда ли? Но търпи… А ние кои сме?………….. Да пази Бог от такъв бяс !

 3. Gloria каза:

  Сега се чувствам по-омерзена, отколкото в деня на обявяване на досиетата на 11-те митрополита. Защо ли?

  Защото очаквах покаяние на духовни водачи!!! Защото очаквах да надскочат гордостта и малодушието си и да признаят, че тщеславието ги е погубило в духовен план! Защото комуто много е дадено, много и ще се иска! Защото очаквах да разкажат за похватите на атеистичния режим и да се разграничат от него! Те са публични личности и не може да се спотайват. Да признаят: да, по нареждане на партията спирахме литиите, неделните беседи в храмовете, заточвахме добрите пастири от цветуща енория в дън земя. Прости ни, Господи, предадохме Те! Сега не ни остава нищо друго, освен до края на дните си да плачем за греховете си.

  Но не. Ние показваме, че съвестта ни е прегоряла и солта е обезсоляла.

  И аз ви показвам червен картон. Моисей е водил народа си 40 години, за да забравят миналото. Ние търпим 58 години. Стига. Да дойдат младите епископи, необременени от това тъмно минало. Господи, помагай!

 4. Т Георгиева каза:

  Глория, не бързай да се изказваш така категорично. [quote name=“Gloria“]Сега се чувствам по-омерзена, отколкото в деня на обявяване на досиетата на 11-те митрополита. Защо ли?
  И аз ви показвам червен картон. [/quote]
  Прочети и това.
  http://www.dveri.bg/content/view/14571/64/
  И понеже емоционално задаваш въпрос, ти отговарям – защото е възможно да си подведена Глория. Водена за носа като мечка на синджир, употребена и захвърлена…

 5. Цветомир Андреев каза:

  Кога ще видим превадането за очевидната зависимост на Горан Благоев от сили противни на Църквата … ?
  Или за манипулирането на общественото мнение – пак на същия и пак със същите цели?

 6. Иван Николов каза:

  [quote name=“Gloria“ Да дойдат младите епископи, необременени от това тъмно минало.[/quote]
  😀 Ами те тия „млади епископи“ на кого са Ученици бе Gloria..??!!
  От кого са „попивали святост“… докато са растяли в иерархията,не от същите ли, дето искаме да си отиват?! Я вижте само автопарка и личната бижутерия на един такъв „необременен“ от тъмно минало настоящ млад митрополит. Не Ви ли се струва, доста „обременен“ в настоящето си, въпреки монашеския си обет за нестяжение… Добре че поне с миналото си е наред,ама най -добре и тоя да вземе да си ходи барабар с „духовните“ си старци!

  А защо никой не се сеща за монах Никанор от Копиловския манастир?! Тоя е зарязал правенето на пари на Уолстрийт,за да стане монах и с това е доказал на Кого е избрал да служи…но е сбъркал с Църквата! В църква,в която митрополитите се интересуват най вече от правене на пари, такива като него епископи скоро няма да ги направят…

 7. мунчо каза:

  Поклонение до св. Яков –
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-02-04&article=398419

 8. Данаил Николов каза:

  Из писмо на Нюйоркския митрополит Андрей до Иван Рогозаров от 15 февруари 1954 г.:
  Но мнозина казват: защо владици и попове в България в речите си хвалят в някои случаи правителството, което е тиранично-комунистическо, защо не излязат смело, открито и остро да го порицаят, да му се противопоставят? Питам: какво щеше да се спечели от това за Църквата и за народа? – Само нови жертви и по-тежки страдания, а може би неминуемо пълно разстройство на самата Църква. Питам: какво биха направили тия, които порицават Българските владици и свещеници, ако те самите [емигрантите ] днеска биха се намерили в България? Нашето духовенство начело със Св. Синод там са духовни мъченици. Те с трогателно смирение се подлагат на всевъзможни унижения и оскърбления, само и само да могат да запазят Църквата от тежестта на нанасящите й се от комунистите удари….
  [url]http://slivendnesiutre.wordpress.com/2012/02/05/из-досието-на-нюйоркския-митропол/[/url]

 9. Б.Йорданов каза:

  Може би и аз трябва да проверя дали не съм агент на ДС.
  Може някой от техните хора да е дошъл,да ме е питал колко е часа или какво е времето и след като съм му отговорил да ме е записал за агент на ДС.
  Аз вярвам в „едната съборна,апостолска православна църква.“Вярвам че епископите, ако и да са грешни,са едни
  от най достойните хора сред нашия народ.И кой съм аз та да ги съдя?И кои сте вие,та да ги съдите?Бог е този който ще ги съди най напред чрез тяхната съвест.
  Тази антицърковна пропаганда няма да навреди на вярващите,но определено ще навреди на обществото.